Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što se otkrilo da iPhone stalno bilježi mjesta na kojima su bili njegovi korisnici Apple se svim silama trudi umanjiti štetu i očekivani pad prodaje. Steve Jobs, izvršni direktor Applea, kazao je kako oni nikoga ne špijuniraju, nego im je namjera izraditi bazu vlasnika iPhonea koji će biti povezani sa svime.


Apple je prvotno objavio kako će popraviti 'bugove' koji se nalaze u softwareu, a koji svakom iPhoneu dozvoljavaju da prikupi podatke o lokacijama na kojima se korisnik nalazio, a koji se prikupljaju već mjesecima, čak i kada je isključena opcija lokacijske usluge.

Vezani članci Turski novinar Can Dundar Novinar osuđen na više od 27 godina zbog optužbi za špijunažu i pomaganje terorističkoj organizaciji Washington, ilustracija Bivši američki vojnik optužen za špijunažu u korist Rusije, prijeti mu doživotni zatvor

>> Ako i isključite lokacijske usluge iPhone dalje bilježi gdje ste bili!

'Vaša točna lokacija se nikad ne proslijeđuje Appleu. Mi nikoga ne špijuniramo', kazao je Jobs te dodao kako Apple prikuplja informacije o obližnjim repetitorima mobilne mreže, bežičnom internetu, Wi-Fi-ju i slično. Najmjera im je, kaže Jobs, uz pomoć prikupljenih podataka stvoriti bazu vlasnika iPhonea koju će potom povezati sa svime, od snimljenih fotografija, preko dolaznih i odlaznih poziva i SMS-ova, korištenjem interneta, pa sve do financijskih transakcija.

Apple će u idućih nekoliko tjedana napraviti software koji bi trebao izbrisati do sada prikupljene podatke nakon što se isljuči opcija lokacijske usluge.

 


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju