Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Satelit Giove-B postavljen u putanju oko Zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Giove-B, drugi ispitni satelit Galilea, budućeg europskog sustava globalnog smještanja, uspješno se u nedjelju odvojio od rakete i postavio u svoju putanju, što je Europska komisija pozdravila kao korak prema "suverenosti Europe".

"Više ne možemo živjeti u svijetu koji sve više ovisi o globalnom pozicioniranju, a pritom ovisiti o jedinom američkom sustavu. Jasno je, Galileo je alat za suverenost Europe", rekao je povjerenik Europske komisije za promet Jacques Barrot za dnevni list Journal du Dimanche.

Pročitajte i ovo Nikolina Rudić - 1 Svaka čast, Nikolina Europski satelit dobio naziv po imenu djevojčice iz Hrvatske: "Kad je krenulo lansiranje, to je bilo toliko uzbuđenje" Ilustracija (Foto: AFP) Nepoznati objekt Napokon otkriveno o čemu se radi: Stanovnike zapanjila svjetleća kugla koja se srušila s neba

Giove-B (što je kratica za Galileo In-Orbit Validation Element) smješten je u svoju putanju 23,000 kilometara oko Zemlje približno u 4 sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Giove na talijanskom znači Zeus ili Jupiter, vrhovni bog Grka, odnosno Rimljana, podsjeća agencija dpa.

Satelit je bio lansiran četiri sata ranije pomoću rakete Sojuz s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, piše agencija AFP.

Giove-B pridružio se prvome satelitu Giove-A, koji je bio lansiran 2005. godine za sustav Galileo. Zadaća je satelita testirati novu tehnologiju u svemiru i obavljati ispitivanja i mjerenja u orbiti za budući sustav Galileo.

Cijeli sustav Galileo trebao bi biti operativan 2013. godine s mrežom od 30 satelita i nekoliko zemaljskih postaja.

Europske vlade objavile su da će Galileo služiti u komercijalne i civilne svrhe nasuprot američkom sustavu GPS (Global Positioning System), koji je u početku isključivo služio u vojne svrhe.

Rusija i Kina također planiraju postaviti u svemir vlastite sustave satelitske navigacije.

Europska svemirska agencija (ESA) objavila je da satelit nosi dosad najpreciziniji atomski sat ikada odaslan u svemir. Izgradilo ga je europski industrijski tim, testiran je u Rimu, a dalju kontrolu obavljat će stručnjaci u talijanskom kontrolnom centru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene