Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi svemirski otpad

Rusi priznali: Sonda Fobos-Grunt će pasti na Zemlju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska sonda Fobos-Grunt srušit će se na Zemlju između 6. i 19 siječnja iduće godine, no toksično gorivo i radioaktivni materijal koji se u njoj nalazi neće ugroziti Zemlju, izvijestila je Ruska svemirska agencija.

Sonda Fobos-Grunt lansirana je 9. studenog pomoću rakete Zenit s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Marsovu mjesecu Fobosu s kojeg je na Zemlju trebala donijeti uzorke tla. No, zbog kvara je ostala u Zemljinoj orbiti.

Pročitajte i ovo Lansiranje Tiangong-1 (Foto: AFP) "Nebeska palača" Svemirska letjelica izvan kontrole izgorjela u atmosferi iznad Pacifika Slika nije dostupna Virgin Galactim ima konkurenciju OVO JE NJIHOV PLAN Kinezi žele ovladati i svemirskim turizmom

Sonda će se raspasti pri ulasku u Zemljinu atmosferu, no između 20 i 30 dijelova, teških 200-tinjak kilograma, ipak će 'preživjeti' i pasti na Zemlju, stoji u priopćenju Roscosmosa. 

Agencija je izvijestila kako će sonda pasti na Zemlju između 6. i 19. siječnja te da će se područje na koje će njezini dijelovi pasti ugrubo moži izračunati nekoliko dana prije pada. Za sada se zna tek da će novi svemirski otpad pasti između 51 paralele sjeverno i južno.

Iako je ruska agencija izgubila kontakt sa sondom gotovo odmah nakon lansiranja, ovo je prvi put da su priznali da je 170 milijuna dolara vrijedna sonda bespovratno izgubljena i da će se srušiti.

Od lansiranja su ruski inženjeri i njihovi kolege iz Europske svemirske agencije bezuspješno pokušavali sondu preusmjeriti iz Zemljine orbite prema njezinu odredištu.

Sonda Fobos-Grunt je teška 14,6 tona, od kojih 12 tona otpada na vrlo toksično gorivo. Stručnjaci upozoravaju da bi dio goriva, ako se smrznulo, mogao 'preživjeti' ulazak u Zemljinu atmosferu i predstavljati ozbiljnu opasnost ako padne iznad naseljenih područja. No, u Roscosmosu tvrde kako će svo gorivo izgorjeti na visini od oko 100 kilometara i da neće predstavljati nikakvu opasnost za Zemlju. Također tvrde kako nema opasnosti ni da 10 kilograma Kobalta-57, radioaktivnog materijala od kojeg su napravljeni neki dijelovi instrumenata u sondi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene