Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Riješen misterij krugova u žitu?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još jedan krug u žitu pojavio se na engleskim livadama. Ono što je posebno zanimljivo jest da da ga je napravio netko ili nešto što poznaje zakone matematike.

Na prvi pogled, čudan, raštrkani uzorak koji se širi u smjeru suprotnom kazaljke na satu ne govori mnogo. Više izgleda kao djelo moderne umjetnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Britanski Project X Zabava izmakla kontroli: U kuću ih je pokušalo ući više od 100, intervenirala i policija Engleska policija, ilustracija Uspostavljen kordon Drama u Engleskoj, u tijeku velika evakuacija: "Napustite područje i na vraćajte se"

Ali inženjer iz Sjeverne Karoline – kojeg londonski mediji opisuju kao „umirovljenog astrofizičara“ – otkrio je da se radi o apstraktnom prikazu broja pi koji je osnova Euklidove geometrije.

Krug, inače jedan od mnogih koji preko noći niču na engleskim poljima i livadama u zadnja dva desetljeća, pojavio se početkom lipnja blizu Wroughtona, otprilike 128 kilometara zapadno od Londona.

Udaljen je oko 2 kilometra od dvorca Barbury, koji potiječe iz vremena prije invazije Rimljana a okružen je dugim brežuljcima koji mogu biti ostaci građevina iz željeznog doba ili pogrebne ukopine.

Krugovi su brzo privukli pozornost svjetske javnosti, ali su uzorci ostali misterij sve dok Michael Reed 6. lipnja nije opazio da linije odgovaraju mreži koja dijeli krug u 10 jednakih dijelova.

Nakon toga, bila je dječja igra, ili možda igra izvanzemaljaca, da se otkrije što uzorak znači.

'Uzmite uzorak i povucite linije od centra kruga do kraja svake kružnice,' objašnjava Reed. 'Uzmite najmanji kut sektora i nazovite ga brojem 1, a zatim usporedite s ostalih 10 sektora s najmanjim te izaberite najmanju moguću brojku kao pokazatelj. Dolazi se do brojke 3.141592654.'

I kao što zna svatko malo bolje upućen u matematiku, to su prvih deset znamenki broja pi, iracionalnog ali iznimno važnog broja koji se definira kao omjer opsega kružnice i njezinog promjera.

Entuzijasti tvrde da je to samo još jedan dokaz da su krugove napravili izvanzemaljci koji očito imaju posebnu sklonost prema južnoj Engleskoj.

Većina znanstvenika odbija takve zaključke, smatrajući da krugove za par sati može napraviti bilo tko uz pomoć užeta i daske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene