Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rijeka Jangce nepovratno je zagađena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika kineska rijeka Jangce, u čijem porječju živi nekoliko desetaka milijuna ljudi, jako je zagađena i šteta je gotovo nepopravljiva, objavili su kineski znanstvenici.

Više od 600 kilometara rijeke u kritičnom je stanju, a gotovo 30 posto njezinih većih pritoka također je jako onečišćeno, navodi China Daily pozivajući se na izvješće Kineske akademije znanosti.

Pročitajte i ovo Šetnja Osijekom nakon požara Situacija pod nadzorom FOTO Pogledajte kako se Osječani štite nakon golemog požara Oblak dima iznad Osijeka Formaldehid, benzen, dioksini... Županijski NZJZ objavio rezultate mjerenja kvalitete zraka u Osijeku, Brijestu i Antunovcu: "Utvrđena je prisutnost većeg broja toksičnih i nadražujućih spojeva"

Zbog onečišćenja, izgradnje brana i velikog riječnog prometa gotovo su nestale autohtone životinjske i biljne vrste.

U izvješću se navodi kako je izlov riječne ribe u Jangceu pao s 470,000 tona u pedesetim godinama prošlog stoljeća na manje od 100,000 tona u devedesetim godinama.

'Utjecaj ljudskih aktivnosti na ekologiju rijeke Jangce je u najvećoj mjeri nepovratan', piše u izvješću.

U izvješću se također navodi da je golemo riječno jezero, nastalo izgradnjom brane Tri klanca, zagađeno pesticidima, gnojivima i otpadom iz kanalizacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene