Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radi se o umjetnoj traheji - identičnoj kopiji pacijentova dušnika koju su napravili znanstvenici u Londonu i koja je zatim obložena matičnim stanicama pacijenta.


Bitna karakteristika ove metode je to što donor nije potreban i što ne postoji opasnost od odbacivanja presađenog organa, javlja 24info.

Vezani članci Slika nije dostupna Rebro: Srce iz njemačke presađeno Bjelovarčaninu Slika nije dostupna Nova uhićenja zbog ilegalne transplantacije

Još jedna prednost ove metode je i to što se umjetni dušnik može napraviti za samo nekoliko dana, a dizajnirao ga je profesor Alexander Seifalian sa Sveučilišnog koledža u Londonu.

Umjetni organ presađen je 36-godišnjem studentu iz Afrike koji živi na Islandu i boluje od raka traheje. On je operiran prije mjesec dana i sada se uspješno oporavlja.

Prvom operacijom ove vrste u svijetu, koja je trajala 12 sati i izvedena je u Sveučilišnoj bolnici Karolinska u Švedskoj, rukovodio je profesor Paolo Macchiarini, španjolski stručnjak u regenerativnoj medicini.

Ova operacije mogla bi biti od velike važnosti za djecu, jer je za njih vrlo teško pronaći odgovarajuće traheje.