Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korito se pomaklo 400 godina kasnije

Revolucionarno otkriće: Nil ipak nije tekao pokraj egipatskih hramova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nil nije tekao pokraj egipatskih hramova u Karnaku u vrijeme njihove gradnje, jer se korito rijeke pomaklo tek 400 godina kasnije.

Otkrilo je to istraživanje znanstvenika francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja objavljeno u stručnom časopisu Journal of Archaeological Science.

Hramovi u Karnaku, izgrađeni 2.000 godina prije Krista u središtu doline Nila, izazivaju brojna pitanja već dulje od dva stoljeća. Arheolozi istražuju kako se to mjesto razvijalo tijekom godina.

Pročitajte i ovo Egipatska hitna pomoć Izgorjelo šest vozila Stravična prometna nesreća u Egiptu: Poginulo najmanje 32 ljudi, 60 osoba ozlijeđeno Slika nije dostupna Navukao bijes svih VIDEO Tinejdžer napravio kolosalnu glupost u hramu starom 3.500 godina

Hramovi su izgrađeni na pjeskovitom tlu, ali udaljenom od Nila. Tijekom posljednje dvije godine stručnjaci su napravili duboke bušotine (25 metara ispod površine) u podnožju prvog stupa Karnaka koji odgovara portalu hrama na desnoj obali Nila.

Analize pokazuju da su u trenutku prve faze izgradnje hramova u Karnaku, zdanja izgrađena ne na jednom otoku usred rijeke, već na pjeskovitom nasipu udaljenom između 400 i 500 metara od Nila, navodi CNRS. Tek je oko 1.600 prije Krista, ili 400 godina nakon početka gradnje, rijeka prvi puta potekla u području prvog stupa. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene