Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Radio Vatikan na sudu zbog elektro smoga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radio Vatikan suočen je s ponovnim sudskim procesom zbog optužbi da njegove antene u mjestu Santa Maria di Galeria sjeverno od Rima ugrožavaju zdravlje okolnog stanovništva.

Kasacijski sud u Rimu, treća i posljednja instanca u talijanskom pravosudnom sustavu, poništio je oslobađajuću presudu glavnom ravnatelju Radio Vatikana Pasqualeu Borromeu i predsjedniku upravnog odbora postaje Robertu Tucciju i naredio ponavljanje postupka.

Pročitajte i ovo Roger Vangheluwe - 1 prekasno za optužnicu Zlostavljao nećake: Papa Franjo izbacio je belgijskog biskupa iz svećenstva zbog pedofilije Milorad Dodik Sude mu Dodik: "Ako to naprave, morat ćemo reći - doviđenja BiH, adio"

Borromeo i Tucci osuđeni su 2005. na prvoj instanci na po deset dana zatvora, ali su u lipnju 2007. oslobođeni. Građanski odbor iz mjesta Santa Maria de Galeria nakon toga je uložila Kasacijskom sudu žalbu na oslobađajuću presudu. Suci su naposljetku odlučili da postoje pravni uvjeti za ukidanje oslobađajuće presude.

Radio Vatikanu se predbacuje prekoračenje dopuštene razine zračenja. Žitelji obližnjih mjesta žalili su se na učestala oboljenja od leukemije, nakon čega su podigli tužbu. Nakon toga, Radio Vatikan je ograničio vremena emitiranja i kapacitete svojih antena. U rujnu 2001. elektromagnetsko zračenje antena ograničeno je na razinu koju dopuštaju talijanski propisi.

Preko ogromnih antenskih uređaja, Radio Vatikan emitira svoje vjerske programe na 37 jezika po cijelom svijetu.

Postaja je priopćenjem izrazila žaljenje zbog odluke Kasacijskog suda. Radio Vatikan će, kao i prethodnih godina, uz pomoć svojih odvjetnika pred sudom razjasniti svoju poziciju i boriti se za oslobađajuću presudu, navedeno je u priopćenju. Dodaje se također da je Radio Vatikan uvijek obavljao svoju djelatnost unutar okvira međunarodnih sporazuma između Vatikana i Italije.
Vatikanska radijska postaja uporno tvrdi da se uvijek pridržavala međunarodnih smjernica o elektromagnetskom zračenju kao i strogih talijanskih zakona o elektrosmogu, stoga stanovništvo nije izloženo nikakvoj opasnosti, tvrdi Radio Vatikan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene