Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Puknuo je ledeni most koji je stotinama godina na mjestu držao golemi antartički ledenjak Wilkins.


Lom je u moru ostavio mnoštvo ledenih santi. Strahuje se da bi se ledenjak velik poput četvrtine Hrvatske sada mogao početi još brže smanjivati. Ledeni most kojim je ledenjak Wilkins bio povezan s antartičkim kopnom prije pedesetak godina bio je širok oko sto kilometara. Znanstevnici tvrde da je njegov nestanak posljedica globalnog zatopljenja.

Vezani članci Hladno vrijeme Hladna fronta zahvatit će cijelu Hrvatsku: Idućeg tjedna moguć čak i - snijeg, i to ne samo u gorju Spasioci na terenu nakon pucanja ledenjaka Strava u Indiji nakon pucanja ledenjaka: Pronađeno sedam tijela, više od stotinu ljudi je nestalo

EU pozdravlja Obaminu najavu borbe protiv klimatskih promjena

Američki predsjednik Barack Obama nastavio je osvajati Europljane svojim šarmom, obećavši da će SAD 'preuzeti vodstvo' u borbi protiv klimatskih promjena, što je pozdravio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso naglasivši da se stajališta EU-a i SAD-a po tom pitanju približavaju.

'Došlo je vrijeme za drukčije korištenje energije', rekao je Obama u Pragu, u govoru koji je održao uoči svog prvog summita s Europskom unijom kojom trenutačno predsjeda Češka. 'Zajedno se moramo suočiti s klimatskim promjenama tako što ćemo se obračunati s ovisnosti o fosilnom gorivu u svijetu i koristiti energetske izvore poput vjetra i sunca, pozivajući sve zemlje da preuzmu svoj dio odgovornosti', dodao je.

'Obećavam vam da su Sjedinjene Države sada spremne preuzeti vodstvo u naporima međunarodne zajednice', kazao je američki predsjednik. Obama je time htio umiriti Europljane koji misle da su dosadašnja američka obećanja nedovoljna, s obzirom na konferenciju o klimi koja se koncem 2009. treba održati u Kopenhagenu o razdoblju nakon isteka Sporazuma iz Kyota.

EU cijeni promjenu retorike

Barroso ja na konferenciji za tisak u Pragu kazao da se stajališta EU-a i SAD-a glede borbe protiv globalnog zagrijavanja približavaju. 'Pozdravljamo korake nove američke administracije ... i sve veće približavanje europskog i američkog stajališta po tom pitanju', kazao je Barroso. 'Samo zajedno možemo uvjeriti i sve ostale zemlje da se priključe našem zajedničkom naporu u borbi protiv klimatskih promjena', dodao je Barroso.

EU cijeni promjenu retorike nove američke uprave nakon razdoblja republikanca Georgea W. Busha koji je svaki napredak u smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova uvjetovao jednakim obećanjima velikih zemalja u razvoju kao što su Indija i Kina i nije htio ratificirati Protokol iz Kyota.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju