Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Puknuo je ledeni most koji je stotinama godina na mjestu držao golemi antartički ledenjak Wilkins.


Lom je u moru ostavio mnoštvo ledenih santi. Strahuje se da bi se ledenjak velik poput četvrtine Hrvatske sada mogao početi još brže smanjivati. Ledeni most kojim je ledenjak Wilkins bio povezan s antartičkim kopnom prije pedesetak godina bio je širok oko sto kilometara. Znanstevnici tvrde da je njegov nestanak posljedica globalnog zatopljenja.

Vezani članci Slika nije dostupna Iz DHMZ-a poslali upozorenje: Stiže nova velika promjena vremena sa snijegom, tučom i jakim vjetrom Hladno vrijeme Hladna fronta zahvatit će cijelu Hrvatsku: Idućeg tjedna moguć čak i - snijeg, i to ne samo u gorju

EU pozdravlja Obaminu najavu borbe protiv klimatskih promjena

Američki predsjednik Barack Obama nastavio je osvajati Europljane svojim šarmom, obećavši da će SAD 'preuzeti vodstvo' u borbi protiv klimatskih promjena, što je pozdravio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso naglasivši da se stajališta EU-a i SAD-a po tom pitanju približavaju.

'Došlo je vrijeme za drukčije korištenje energije', rekao je Obama u Pragu, u govoru koji je održao uoči svog prvog summita s Europskom unijom kojom trenutačno predsjeda Češka. 'Zajedno se moramo suočiti s klimatskim promjenama tako što ćemo se obračunati s ovisnosti o fosilnom gorivu u svijetu i koristiti energetske izvore poput vjetra i sunca, pozivajući sve zemlje da preuzmu svoj dio odgovornosti', dodao je.

'Obećavam vam da su Sjedinjene Države sada spremne preuzeti vodstvo u naporima međunarodne zajednice', kazao je američki predsjednik. Obama je time htio umiriti Europljane koji misle da su dosadašnja američka obećanja nedovoljna, s obzirom na konferenciju o klimi koja se koncem 2009. treba održati u Kopenhagenu o razdoblju nakon isteka Sporazuma iz Kyota.

EU cijeni promjenu retorike

Barroso ja na konferenciji za tisak u Pragu kazao da se stajališta EU-a i SAD-a glede borbe protiv globalnog zagrijavanja približavaju. 'Pozdravljamo korake nove američke administracije ... i sve veće približavanje europskog i američkog stajališta po tom pitanju', kazao je Barroso. 'Samo zajedno možemo uvjeriti i sve ostale zemlje da se priključe našem zajedničkom naporu u borbi protiv klimatskih promjena', dodao je Barroso.

EU cijeni promjenu retorike nove američke uprave nakon razdoblja republikanca Georgea W. Busha koji je svaki napredak u smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova uvjetovao jednakim obećanjima velikih zemalja u razvoju kao što su Indija i Kina i nije htio ratificirati Protokol iz Kyota.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju