Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na tragu spektakularnog otkrića

Pronašli bakteriju koja će nam produžiti život na 140 godina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bakterija koja je nedavno pronađena u području vječnog leda u Sibiru trebala bi pomoći pri usporavanju procesa starenja i ljudski vijek produžiti do čak 140 godina, objavili su ruski znanstvenici.

Bakterija 'Bacillius F' je otkrivena u području vječnog leda planine Mamontova u sibirskoj regiji Jakutija, priopćila je Ruska akademija znanosti (RAN), javlja AFP.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Rusiji Zapalio se vlak VIDEO Ukrajina je detonirala eksploziv na željezničkoj liniji u Sibiru? Slika nije dostupna S Instituta Max Planck Hrvatica pronašla ključ mladosti u pivskom kvascu?

Iz sibirske podružnice RAN-a su priopćili kako je Bacillius F zaostaje 3 milijuna godina za sličnim bakterijama u evolucijskom smislu, tj. prema karakteristikama proteina i nekim drugim faktorima.

'Uzevši u obzir neuobičajeno životno okruženje možemo se samo diviti otpornosti ove bakterije koja se razmnožava na samo 5 stupnjeva Celzijusa', prioćeno je iz RAN-a. 

'Pomislili smo: kako je bakterija pronađena u području vječnog leda gdje je uspješno i očuvana, vjerojatno ima neke mehanizme očuvanja životnih aktivnosti', kazala je Nadežda Mironova, znanstvenica na Institutu kemijske biologije i fundamentalne medicine pri Ruskoj akademiji znanosti.

Kada je bakterija ubrizgana u mišiće laboratorijskih miševa, poboljšan im je imunitet, ubrzao im se metabolizam a laboratorijski testovi su pokazali da ne samo da je bakterija utjecala na kvalitetu života, već je usporen i proces starenja. Ti su miševi živjeli prosječno 308 dana duže od kontrolne skupine kojoj je prosječan životni vijek 589 dana. 'To je kao da se prosječan ljudski život produžio na 140 godina', priopćili su znanstvenici.

Testovi su pokazali i da se metabolizam kod tih miševa povećao za 20-30 posto. Znanstvenici su uvjereni kako bi ova bakterija mogla utjecati i na smanjenje staračkog sljepila, no ne i na nastanak tumora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene