Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Indijski geolozi su u južnoj državi Tamil Nadu pronašli gnijezda s dinosaurovim jajima čija se starost procjenjuje na 65 milijuna godina.


Fosilizirana jaja pronađena su u selu Sendurai, u središnjem okrugu Ariyalur, području bogatom fosilima starim i do 140 milijuna godina. 'Pronašli smo hrpe okruglih dinosaurovih jaja, a u svakoj hrpi je bilo osam jaja', objasnio je Mu Ramkumar, geolog sa sveučilišta Periyar. Svako jaje je promjera između 13 i 20 centimetara, a ležala su u gnijezdu promjera oko 1,2 metra.

Vezani članci Galeb - 1 Istranima je puna kapa galebova. Zato njihova jaja zamjenjuju - plastičnima: "Imali smo prijave da su napadali manje pse, mačke" Kucanje jajima u studiju Dnevnika Nove TV VIDEO Tko je bio bolji? Pogledajte kako su voditelji Dnevnika Nove TV u studiju odradili najpoznatiji uskrsni običaj

Znanstvenici vjeruju da su jaja pripadala golemim dinosaurima predatorima 'carnosaurima' i miroljubivim 'sauropodima', golemim biljojedima čiji su vratovi znali biti dugi i do 14 metara. Gnijezda s jajima bila su skrivena ispod vulkanskog pepela na platou Deccan. Primjerci jaja bit će poslani u Njemačku zbog daljnjeg proučavanja. (Hina) 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju