Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Južna Indija

Pronađena jaja dinosaura stara 65 milijuna godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indijski geolozi su u južnoj državi Tamil Nadu pronašli gnijezda s dinosaurovim jajima čija se starost procjenjuje na 65 milijuna godina.

Fosilizirana jaja pronađena su u selu Sendurai, u središnjem okrugu Ariyalur, području bogatom fosilima starim i do 140 milijuna godina. 'Pronašli smo hrpe okruglih dinosaurovih jaja, a u svakoj hrpi je bilo osam jaja', objasnio je Mu Ramkumar, geolog sa sveučilišta Periyar. Svako jaje je promjera između 13 i 20 centimetara, a ležala su u gnijezdu promjera oko 1,2 metra.

Pročitajte i ovo Nestašica jaja u Rusiji Visoka inflacija Velika nestašica osnovne namirnice u Rusiji: Uvedena ograničenja na kupovinu, police su potpuno prazne Ilustracija Među najskupljima u Europi Cijena još jedne omiljene namirnice otišla u nebo: "Previše, ali što da kažem, trebaju nam"

Znanstvenici vjeruju da su jaja pripadala golemim dinosaurima predatorima 'carnosaurima' i miroljubivim 'sauropodima', golemim biljojedima čiji su vratovi znali biti dugi i do 14 metara. Gnijezda s jajima bila su skrivena ispod vulkanskog pepela na platou Deccan. Primjerci jaja bit će poslani u Njemačku zbog daljnjeg proučavanja. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene