Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U antarktičkim vodama

Otrovne hobotnice u ekstremnoj hladnoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači su otkrili četiri nove vrste hobotnice na Antarktici, čiji otrov ostaje potentan i na temperaturama ispod ništice.

Znanstvenici se nadaju kako će moći analizirati otrov tih hobotnica i vidjeti može li se on primijeniti u medicinske svrhe, a njihovo otkriće, koje se dogodilo još tijekom njihove ekspedicije na Antarktici 2007. godine, tek je nedavno objavljeno u magazinu Toxicon, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Policajci pronašli 93-godišnjakinju koja se smrzavala Raznježili javnost Policajci pronašli 93-godišnjakinju koja se smrzavala: Nosili je dva kilometra do kuće Ilustracija Snježne radosti Hrvatska se probudila u debelim minusima, upaljen meteoalarm: Velika opasnost od hladnog vala

Stručnjaci već dugo vremena znaju za postojanje hobotnica na Antarktici, ali ono što je iznenadilo Bryana Frya sa sveučilišta u Melbourneu i njegove kolege, jest velika bio raznolikost i prirodna selekcija, koja je promijenila način lova tih hobotnica, kao i prirodu njihovog otrova. One bi probušile rupu u većem školjkastom plijenu, kroz koju ubrizgavaju toksičnu slinu.

'Otkrili smo da njihov otrov radi i na temperaturama ispod ništice. Čudesno je bilo otkriće kako su se hobotnice prilagodile životu u vodama Antarktike', istaknuo je Fry. Dodao je kako su istraživači tamo pronašli hobotnice uistinu različitih veličina, od nekoliko centimetara, do onih divovskih.

'Želimo vidjeti koje sve komponente otrova možemo otkriti u njima i koji bi bili korisni u proizvodnji lijekova', rekao je Fry. 'Priroda je od njih napravila savršene ubojice... imaju izrazito preciznu aktivnost i mora postojati način kako da se to iskoristi', zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene