Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pretraživač Google iskrivljuje stvarnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći internetski pretraživač Google na nekim područjima svog djelovanja predstavlja opasnost na koju treba reagirati, kažu austrijski znanstvenici.

Istraživački tim na čelu sa prof. Hermannom Maurerom, predstojnikom Instituta za informatičke sustave i i kompjutorske medije pri sveučilištu u Grazu, tvrdi da se Google polako pretvara u "velikog brata", stvarajući neprihvatljive monopole.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Matematičar i filozof Zvijezda današnjeg Google Doodlea je George Boole Slika nije dostupna Doznajte nešto o sebi JESTE LI SKLONI HALUCINACIJAMA Što vi vidite na ovoj slici?

- Google u puno slučajeva narušava privatnost, kaže se u istraživanju austrijskih znanstvenika koji tvrde da se Google koristi raznim "alatima" za prikupljanje podataka ali ga ne obvezuju nikakvi zakoni, kakvi postoje na državnim razinama, o zaštiti tih podataka.

Istraživanje sugerira da Google utječe na gospodarstvo jer pri
pretraživanju se rezultati ne slažu prema stvarnoj važnosti, već prema učestalosti koja je rezultat politike - tko više plati više je prisutan na internetu.

Nadalje, austrijski stručnjaci kažu da postoji i velika opasnost o iskrivljavanja stvarnosti jer se mnogi pri istraživanju podataka oslanjaju na Wikipediju i Google, a to nisu uvijek neovisni i točni izvori informacija.

- Otvoreni cilj Google-a je prikupiti što više podataka o svemu na Zemlji. Neprihvatljivo je da toliko ovlasti bude u rukama privatne tvrtke: ona može iznuđivati, kontrolirati i dominirati svijetom po vlastitom nahođenju, upozorava se u zaključcima istraživanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene