Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Presudna etapa u stvaranju umjetnog života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki istraživači s instituta Venter proizveli su prvi sintetski genom jedne bakterije, što je pretposljednja etapa koja se smatra presudnom u stvaranju umjetnog živog organizma.

Riječ je o dosad najvećoj umjetno proizvedenoj molekuli DNA, koja je temelj života na Zemlji, ističu autori istraživanja objavljenog u američkom časopisu Science od 24. siječnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Japanski inženjering FOTO: Čudesan let umjetnog leptira Slika nije dostupna Domišljati Kinezi VIDEO: 'Ptičje gnijezdo' prekriveno snijegom

"Pokazali smo da se u laboratoriju mogu stvoriti veliki genomi i da se njihova veličina može prilagoditi, što utire put njihovoj mogućoj primjeni, primjerice u proizvodnji biogoriva ili u biološkoj preradi otrovnog otpada", rekao je Hailton Smith s instituta Venter i sudionik u istraživanju.

Ovo istraživanje je "druga od tri etape na putu stvaranja živog,
potpuno umjetnog organizma", dodaje Dan Gibson, voditelj istraživanja u kojoj je sudjelovao i Craig Venter, utemeljitelj instituta i kontroverzni pionir biotehnologije.

U završnoj etapi, na kojoj već rade znanstvenici s instituta, pokušat će se stvoriti umjetna stanica bakterije koja će se potpuno temeljiti na sintetskom genomu bakterije Mycoplasma genitalium koji su upravo prozveli.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene