Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki istraživači s instituta Venter proizveli su prvi sintetski genom jedne bakterije, što je pretposljednja etapa koja se smatra presudnom u stvaranju umjetnog živog organizma.


Riječ je o dosad najvećoj umjetno proizvedenoj molekuli DNA, koja je temelj života na Zemlji, ističu autori istraživanja objavljenog u američkom časopisu Science od 24. siječnja.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Prvi sat u školskoj godini neka bude o stvaranju hrvatske države' Slika nije dostupna FOTO: Čudesan let umjetnog leptira

"Pokazali smo da se u laboratoriju mogu stvoriti veliki genomi i da se njihova veličina može prilagoditi, što utire put njihovoj mogućoj primjeni, primjerice u proizvodnji biogoriva ili u biološkoj preradi otrovnog otpada", rekao je Hailton Smith s instituta Venter i sudionik u istraživanju.

Ovo istraživanje je "druga od tri etape na putu stvaranja živog,
potpuno umjetnog organizma", dodaje Dan Gibson, voditelj istraživanja u kojoj je sudjelovao i Craig Venter, utemeljitelj instituta i kontroverzni pionir biotehnologije.

U završnoj etapi, na kojoj već rade znanstvenici s instituta, pokušat će se stvoriti umjetna stanica bakterije koja će se potpuno temeljiti na sintetskom genomu bakterije Mycoplasma genitalium koji su upravo prozveli.