Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki istraživači s instituta Venter proizveli su prvi sintetski genom jedne bakterije, što je pretposljednja etapa koja se smatra presudnom u stvaranju umjetnog živog organizma.


Riječ je o dosad najvećoj umjetno proizvedenoj molekuli DNA, koja je temelj života na Zemlji, ističu autori istraživanja objavljenog u američkom časopisu Science od 24. siječnja.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Prvi sat u školskoj godini neka bude o stvaranju hrvatske države' Slika nije dostupna FOTO: Čudesan let umjetnog leptira

"Pokazali smo da se u laboratoriju mogu stvoriti veliki genomi i da se njihova veličina može prilagoditi, što utire put njihovoj mogućoj primjeni, primjerice u proizvodnji biogoriva ili u biološkoj preradi otrovnog otpada", rekao je Hailton Smith s instituta Venter i sudionik u istraživanju.

Ovo istraživanje je "druga od tri etape na putu stvaranja živog,
potpuno umjetnog organizma", dodaje Dan Gibson, voditelj istraživanja u kojoj je sudjelovao i Craig Venter, utemeljitelj instituta i kontroverzni pionir biotehnologije.

U završnoj etapi, na kojoj već rade znanstvenici s instituta, pokušat će se stvoriti umjetna stanica bakterije koja će se potpuno temeljiti na sintetskom genomu bakterije Mycoplasma genitalium koji su upravo prozveli.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju