Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanci su opet otišli korak dalje. Napravili su umjetnog leptira, a njegov djevičanski let, snimili su ultra-brzom kamerom, koja je uhvatila svu čaroliju njegovog leta.


Hiroto Tanaka i Isao Shimoyama sa sveučilišta Harvard i Tokio, napravili su umjetnog leptira, kako bi shvatili biomehaniku njegovog leta. Fizičar i koautor istraživanja, Robert Dudley, sa sveučilišta Berkley u Kaliforniji, tvrdi pak kako postignuće dvojice inženjera neće zapravo otkriti tajne leta leptira. 'Kao tehničko dostignuće, njihov rad je impresivan, ali postoje brojna aerodinamička i biološka pitanja i problemi, koje treba još rješiti', ističe za Wired Dudley.

Vezani članci Japanske maskote (Foto: 9gag) Urnebesni prizori iz Japana: Zdepaste i slatke maskote zapinju na svakom prolazu Slika nije dostupna Liječnik koji je "izumio" dugovječnost Japanaca umro u 105. godini

Kaotičan let leptira, zapravo iziskuje puno energije, a znanstvenici vjeruju kako on ima svoju evolucijsku namjenu, a ta je da odvraća predatore, koji zbog nepravilnog i nepredvidivog leta, smatraju znanstvenici, prelazi na lakši plijen. Dudley istovremeno smatra da su razlike između umjetnog leptira dvojice Japanaca i pravog leptira prevelike, da bi se iz umjetne inačice mogli vući zaključci o letu pravih leptira. Ipak pogledajte let umjetnog leptira sami pa prosudite.