Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijski su znanstvenici izvijestili kako postoje dvije podvrste pjegavog leoparda (Neofelis diardi), koji se smatra najugroženijim među divljim životinjama u svijetu, a u zasebnu vrstu leoparda svrstan je 2007., pošto je njegovo stanište otkriveno na Borneu.


Jedna podvrsta živi na Borneu i na Sumatri, a druga u jugoistočnome dijelu Azije. Međunarodna unija za očuvanje prirode 2008. proglasila je pjegavog leoparda 'ugroženom' vrstom.

Vezani članci Slika nije dostupna Fotografija koja je zgrozila Internet Slika nije dostupna Pojeo 12 ljudi: Leopard-ljudožder napada pijance

Pripadnika nove leopardske vrste, otkrivene 2007. na otoku Borneu, znanstvenici su uspjeli i snimiti u divljini. Riječ je o životinji dugoj tri metra koja ima oko 40 kilograma, a snimljena je prije nepunih godinu dana noćnom video-kamerom u prirodnome rezervatu Dermakot u malezijskoj državi Sabah.

Osobito ugroženom smatra se podvrsta neofelisa diardija s Bornea i Sumatre, zbog deforestacije i ljudskoga faktora, upozorili su znanstvenici.

>> VIDEO: Prve snimke pjegavog leoparda

'Pjegavi leopardi koji žive na Borneu i Sumatri razlikuju se od onih koji žive u jugoistočnom dijelu Azije', rekao je Andreas Wilting s Instituta za istraživanje divljih životinja iz Leibniza, koji je do toga zaključka došao u suradnji s kolegama sa Sveučilišta Sabah.  (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju