Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Windaysima, informatičkoj konferenciji u Rovinju, govorilo se o biznisu i ulaganju u obrazovanje. Izaći iz krize nije jednostavno, no, kažu recept se zna.


Sprega tehnologije i biznisa u današnje je doba ključna, istaknuo je to i visoki pokrovitelj konferencije predsjednik republike Ivo Josipović, koji se okupljenima na središnjoj svečanosti Windaysa obratio izravno videovezom. 'Slobodno mogu ustvrditi i kako se samo uz dobro razvijenu i fleksibilnu, konkurentnu i nadasve inovativni IT industriju mogućnosti da postignemo zajedno sve one ciljeve koje priželjkujemo', poručio je putem videolinka predsjednik Josipović.

Vezani članci Slika nije dostupna Pamela Ramljak dobila glavnu ulogu u mjuziklu Jadnici Slika nije dostupna 'Hrvatskom narodu je destrukcija postala jedinom kreativnošću'

O tome kako postići ciljeve, prije svega one gospodarske i izići iz krize, danas su raspravljali mnogi. Tijekom panel diskusije na tu temu jednoglasno se čulo mišljenje da je javna uprava velik trn u oku svim ekonomskim stručnjacima te da u njoj ima i do 30.000 zaposlenih previše. 'Znamo da taj javni sektor puno košta, a da kvaliteta usluge nije dobra', tvrdi Draženko Kopljar iz PBZ-a.

'Političari nemaju mentalni sklop'

Poboljšati i javni sektor, ali i cjelokupnu situaciju u državi može se samo na jedan način. 'Jedina budućnost i razvoj gospodarstva o kojem možemo govoriti su zapravo gospodarstvo bazirano na visokim tehnologijama i znanju', smatra Danica Ramljak, ravnateljica Instituta Ruđer Bošković. 'Nemojte čekati od političara rješenje, jer nemaju mentalni sklop. Većinom su pravnici i društvenjaci, a to nisu ljudi za ovo doba. Ovo doba treba inženjere, znalce, fizičare, matematičare', ističe znanstvenik Davor Pavuna.

A upravo tu , čini se i leži problem. 'Ja sam nezadovoljan radi omjera kvota i broja studenata koji se upisuju na prirodne i tehnološke fakultete', kaže Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska. Godišnje diplomira svega oko tisuću inženjera, a ako znamo kako su oni nužni želimo li razvijati djelatnosti koje stvaraju dodane vrijednosti tu bismo činjenicu trebali hitno promijeniti.