Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budućnost je već tu!

Zavirite u budućnost: Ovako ćemo upravljati računalima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Microsoftov Kinect sljedeće godine stiže na računala, a možda i televizore te ćemo njima upravljati mahanjem ruku ispred ekrana

Scene iz filma Minority Report u kojem Tom Cruise upravlja računalom pomicanjem ruku ispred ekrana izgledaju kao da pripadaju nekom budućem vremenu, no čini se da je ta budućnosti već stigla jer bi Microsoftov Kincet koji sljedeće godine stiže na osobna računala mogao omogućiti sličan način upravljanja računalima i aplikacijama na računalima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Umjetnička apstrakcija Ovako impresivan video dugo niste vidjeli! Slika nije dostupna Pogledajte nove modele I televizori postaju sve 'pametniji'!

Microsoft je prvotno Kinect predstavio kao novi i inovativan način upravljanja igrama na svojoj Xbox 360 konzoli – nema klasičnog kontrolera za igre nego se njima upravlja pomicanjem tijela, i kao odgovor Nintendovu igraću konzolu Wii, no ubrzo je postalo jasno da će se ova tehnologija moći koristiti i na brojne druge i zanimljivije načine od igranja video igara.

Sam uređaj sastoji se od kamere i senzora koji se instaliraju na televizor i koji prati pokrete gamera/korisnika i te pokrete pretvara u naredbe u igrama.

Na blogu posvećenom Kinect for Windows programu, jedan od menadžera iz Microsofta Craig Eisler napisao je da će njegova kompanija napraviti određene promjene na postojećem uređaju – optimizirat će određene hardverske komponente i prilagoditi firmware kako bi ga se moglo koristiti na osobnim računalima.

Kinect će sada dobiti i 'Near mode', odnosno moći će ga se koristiti i na manjim udaljenostima te će moći prepoznavati i 'male kretnje' – npr. sjednete ispred računala i mahnete mu, a on se automatski upali ili podignete dlan prema gore kako bi se pojačala glazba, pljesnete rukama kako bi se odmah ugasio ton i slično.

Ovakav način upravljanja omogućit će developerima stvaranje brojnih zanimljivih i naprednih aplikacije kojima ćemo u budućnosti upravljati mahanjem i određenim pokretima ruku te Microsoft već sada radi s nekim programerima na takvim aplikacijama.

Također, s obzirom da glasovno upravljanje postaje sve popularnije, u budućnosti za neke jednostavnije operacije više uopće ne bi niti trebali koristiti tipkovnicu i miša – računalo ćemo upaliti mahanjem ruke ispred ekrana/kamere, napravit ćemo određeni pokret rukom da se upali mail aplikacija, 'izdiktirat' ćemo mail računalu i samo mu reći da pošalji određenoj osobi ili osobama iz adresara.

Mogućnosti koje će nam donijeti Kinect for Windows zaista su velike, a osim na računalima, na internetu su se pojavile glasine da će Microsoft ovu svoju tehnologiju implementirati i u televizore – navodno već pregovaraju sa Sonyjem i Viziom.

Prema pisanju The Dailyja, televizori s Kinectom mogli bi prepoznavati ljude i prilikom paljenja TV-a odmah im pokrenuti njihov omiljeni program ili nastaviti reproducirati program koji su korisnici prekinuli gledati i slično, a kanale ne bi mijenjali putem daljinskog upravljača nego npr. laganim pomicanjem ruke lijevo ili desno.

Tako će, ako su ove glasine istinite, Google i Apple (koji navodno također priprema televizor), na tržištu TV-a dobiti konkurenta i u Microsoftu, a mi se samo možemo nadati da će velika konkurencija utjecati na inovativnost kompanija i (niže) cijene tih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene