Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Wikipedija 'zamračena'!

Počeo je 'najveći protest u online povijesti'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Wikipedija i tisuće drugih kompanija i internetskih stranica danas su digli glas protiv izglasavanja zakona o cenzuri na internetu

Kako je Jimmy Wales i najavio, Wikipedija je danas 'zamračena' te će se, umjesto više od tri milijuna članaka na engleskom jeziku, korisnicima prikazivati poruka 'Zamislite svijet bez slobodnog znanja'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastavili knjižicu Pirati predstavili alternativu ACTA-i, SOPA-i, PIPA-i i CISPA-i Slika nije dostupna Filmaši ne odustaju Udar na privatnost: Amerikanci u tajnosti 'oživljavaju' SOPA-u!

Na Wikipediji kažu da su proveli milijune sati gradeći najveću enciklopediju u ljudskoj povijest, a sada Kongres u SAD-u razmišlja o uvođenju zakona koji bi mogao 'fatalno ugroziti slobodu i otvorenost interneta'.

Na ovaj način Wikipedija protestira protiv toliko spominjanih SOPA (Stop Online Piracy Act) i PIPA (Protect IP Act) zakona čije bi izglasavanje ugrozilo slobodu interneta.

Osim Wikipedije, i brojne druge kompanije protestiraju protiv ovih zakona te na Huffington Postu kažu da se u ovaj protest uključilo više od sedam tisuća internetskih stranica.

Među protivnicima ovih zakona nalaze se i kompanije poput Googlea, Facebooka, Twittera i LinkedIna koje su još prošle godine objavile pismo u New York Timesu u kojemu su istaknuli da bi donošenje ovakvih zakona moglo ugroziti inovacije internetskih kompanija i stvaranje novih poslova, kao i nacionalnu cyber sigurnost.

Više informacija o protestu protiv SOPA-e i PIPA-e možete naći na stranici sopastrike.com na kojoj se na popis kompanija i internetskih stranica koje sudjeluju u ovoj akciji, a među kojima se, osim Wikipedije, nalaze i Google, Mozilla, Reddit, Flickr i tisuće drugih.

Službena Twitter oznaka za praćenje 'najvećeg online protesta u povijesti', kako ga nazivaju na sopastrike.com, jest #sopastrike, dok više informacija o 'zamračenju' Wikipedije možete saznati prateći oznake #WikipediaBlackout, #sopa i #pipa.

Što mislite, mogu li filmaši, diskografi i velike medijske i farmaceutske kompanije uspjeti u svom naumu da se izglasaju ovi zakoni ili će političari ipak poslušati volju naroda (neki bi rekli i zdravog razuma) te će dignuti ruku protiv zakona o internetskoj cenzuri.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene