Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Wikipedija i tisuće drugih kompanija i internetskih stranica danas su digli glas protiv izglasavanja zakona o cenzuri na internetu


Kako je Jimmy Wales i najavio, Wikipedija je danas 'zamračena' te će se, umjesto više od tri milijuna članaka na engleskom jeziku, korisnicima prikazivati poruka 'Zamislite svijet bez slobodnog znanja'.

Vezani članci Slika nije dostupna Udar na privatnost: Amerikanci u tajnosti 'oživljavaju' SOPA-u! Slika nije dostupna SAD uvode CISPA-u, gora od SOPA-e, PIPA-e i ACTE zajedno!

Na Wikipediji kažu da su proveli milijune sati gradeći najveću enciklopediju u ljudskoj povijest, a sada Kongres u SAD-u razmišlja o uvođenju zakona koji bi mogao 'fatalno ugroziti slobodu i otvorenost interneta'.

Na ovaj način Wikipedija protestira protiv toliko spominjanih SOPA (Stop Online Piracy Act) i PIPA (Protect IP Act) zakona čije bi izglasavanje ugrozilo slobodu interneta.

Osim Wikipedije, i brojne druge kompanije protestiraju protiv ovih zakona te na Huffington Postu kažu da se u ovaj protest uključilo više od sedam tisuća internetskih stranica.

Među protivnicima ovih zakona nalaze se i kompanije poput Googlea, Facebooka, Twittera i LinkedIna koje su još prošle godine objavile pismo u New York Timesu u kojemu su istaknuli da bi donošenje ovakvih zakona moglo ugroziti inovacije internetskih kompanija i stvaranje novih poslova, kao i nacionalnu cyber sigurnost.

Više informacija o protestu protiv SOPA-e i PIPA-e možete naći na stranici sopastrike.com na kojoj se na popis kompanija i internetskih stranica koje sudjeluju u ovoj akciji, a među kojima se, osim Wikipedije, nalaze i Google, Mozilla, Reddit, Flickr i tisuće drugih.

Službena Twitter oznaka za praćenje 'najvećeg online protesta u povijesti', kako ga nazivaju na sopastrike.com, jest #sopastrike, dok više informacija o 'zamračenju' Wikipedije možete saznati prateći oznake #WikipediaBlackout, #sopa i #pipa.

Što mislite, mogu li filmaši, diskografi i velike medijske i farmaceutske kompanije uspjeti u svom naumu da se izglasaju ovi zakoni ili će političari ipak poslušati volju naroda (neki bi rekli i zdravog razuma) te će dignuti ruku protiv zakona o internetskoj cenzuri.  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju