Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele vladati cybersvijetom

SAD uvode CISPA-u, gora od SOPA-e, PIPA-e i ACTE zajedno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tek što se svijet i cybersvijet uspio malo smiriti od šokova zvanih SOPA, PIPA i ACTA, štiže novi i prema svemu sudeći, gori od sva tri navedena zajedno. Američki Kongres već razmatra CISPA-u, novi prijedlog zakona kojim bi se kontrolirao globalni web prostor.

Američki Kongres odlučio je definitivno stati na kraj dosadašnjem načinu poimanja privatnosti na internetu i američkoj vladi omogućiti neograničen uvid u sve online komunikacije svojih državljana. Poslije propasti SOPA-e i PIPA-e, koje su neslavno su propale zbog masovne pobune korisnika interneta, sad je u Kongresu novi prijedlog zakona, HR 3523, poznatiji kao CISPA, koji je gori i opasniji od prethodnika, prenosi RT.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udar na privatnost! Anonymousi pozivaju na 'zamračenje interneta' Slika nije dostupna Tužba protiv Googlea! Glazbene organizacije pripremaju novi udar na pirate?

>> EU odgodio ratifikaciju ACTA-e!

CISPA je dobila zasad podršku 100 kongresmena i prema najavi analitičara uskoro će se naći na Obaminom stolu, koji bi svojim blagoslovom istog prijedloga zakona, mogao staviti točku na 'i' u čitavoj priči i označiti kraj ere slobodnog interneta.

Ako ovaj zakon zaživi, internet kompanije i davatelji usluga interneta, svim vladinim agencijama morati će dostavljati sve tražene informacije o korisnicima interneta. Sve bi to bilo, naravno, u ime borbe protiv terorizma i cyberterorizma i bez mehanizama kontrole, o tome tko će raspolagati sa prikupljenim informacijama.

CISPA ne navodi o kojim agencijama je riječ, ali se već nagađa kako se radi o NSA i cyber odjelu američkog ministarstva obrane. Kendall Burman iz Centra za demokraciju i tehnologiju ističe kako CISPA omogućava da suspenziju zakona i ograničenja iz sfere građanskog i kaznenog prava. Burman upozorava kako bi se CISPA već narednog mjeseca mogla naći na glasanju u Kongresu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene