Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nestanak najstarije civilizacije na američkom kontinentu, prije 3.600 godina u peruanskom Caralu, uzrokovan je zahvaljujući kombinaciji potresa i klimatskih fenomena, tvrde znanstvenici sa sveučilišta na Floridi i sveučilišta u Maineu.


Nalazište Caral-Supe, koje je u lipnju stavljeno na UNESCO-ov popis svjetske baštine, pravi je dragulj peruanske arheologije. Sagrađen u podnožju Anda, na 20 kilometara od Tihog oceana, Caral-Supe se pruža na 620 hektara sa svojim piramidama, terasama, ceremonijalnim zdanjima i stambenim kompleksom. Caral je ostvario 'transverzalni razvoj', spajajući ljude s obale, planinskih predjela i Amazone, objašnjava peruanska arheologinja Ruth Shady. Civilizacija koja je nastala 44 stoljeća prije Inka bila je vrlo sofisticirana. Mreža sela i gradova pokazuje da je postojalo urbano planiranje dotad neviđeno na američkom kontinentu. Poznavanje astronomije, medicine i inženjerstva bilo je na zavidnoj razini, kažu znanstvenici.

Vezani članci Slika nije dostupna Pronađena najstarija proteza na svijetu, možda čak iz 14. stoljeća - napravljena od pravih zuba Slika nije dostupna FOTO Stručnjake začudila razina očuvanosti vrijednog otkrića

Kako onda objasniti nestanak civilizacije nakon 1.500 godina razvoja, upitali su se oni. 'Najvjerojatnije se dogodio niz prirodnih katastrofa, prvo jaki potres između 7 i 8 Richtera, potom niz manjih potresa praćenih odronom zemljišta, što je destabiliziralo obližnje planine', objašnjava Shady. Znanstvenici su na piramidama otkrili oštećenja i deformacije uzrokovanje uvijanjem. Caral su nakon potresa pogodile poplave uzrokovane klimatskim fenomenom, nakon čega su slijedila sušna razdoblja, ustvrdili su znanstvenici. No, Caral čuva još dosta tajni koje treba otkriti i upravo će za daljnje istraživanje američki Kongres odobriti 800.000 dolara. (HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju