Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pekinški čovjek, koji je bio primjerak uspravnog čovjeka (Homo erectusa), vjerojatno je star 750.000 godina, a to znači da je 200.000 godina stariji nego što se prije vjerovalo, tvrde autori studije objavljene danas u britanskom časopisu Nature.


Novo datiranje provela je ekipa kineskih i američkih znanstvenika. Koristili su se tehnikama datiranja na temelju opadanja radioaktivnosti izotopa aluminija i berilija u zrncima kvarca u sloju tla gdje je fosil pronađen.

Vezani članci Stare životinje Svi žele štence i mačiće, no jedno sklonište za životinje odlučilo je pomoći starijim životinjama Čuvanje dostojanstva starijih (Foto: Dnevnik.hr) Bez njih bi ovi ljudi bili izgubljeni i zaboravljeni: "Živimo s njima, kao djeca smo im"

Pekinški čovjek pronađen je u špilji Zhoukoudian blizu Pekinga 20-ih godina 20. stoljeća.

Otkriće da je Pekinški čovjek živio prije 750.000 godina znači da su hominidi nastanjivali tu regiju u doba zadnjih glacijalnih te interglacijalnih razdoblja.

Takvo otkriće moglo bi utjecati na naše razumijevanje migracija u Aziji, ocjenjuju znanstvenici koji su radili pod vodstvom Guanjuna Shena sa Sveučilišta u Nankinu.

Špilje regije Zhoukoudian, gdje su znanstvenici pronašli 6 prilično cjelovitih lubanja te kosti više od 40 pojedinaca kao i fosile 98 vrsta sisavaca, najveće su svjetsko nalazište Homo erectusa.