Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivo otkriće

Pekinški čovjek stariji za 200.000 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pekinški čovjek, koji je bio primjerak uspravnog čovjeka (Homo erectusa), vjerojatno je star 750.000 godina, a to znači da je 200.000 godina stariji nego što se prije vjerovalo, tvrde autori studije objavljene danas u britanskom časopisu Nature.

Novo datiranje provela je ekipa kineskih i američkih znanstvenika. Koristili su se tehnikama datiranja na temelju opadanja radioaktivnosti izotopa aluminija i berilija u zrncima kvarca u sloju tla gdje je fosil pronađen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pas nije imao posebne simptome U BiH potvrđen prijenos koronavirusa s čovjeka na psa: "To je vrlo rijetko" Čuvanje dostojanstva starijih (Foto: Dnevnik.hr) Starost u Hrvatskoj Bez njih bi ovi ljudi bili izgubljeni i zaboravljeni: "Živimo s njima, kao djeca smo im"

Pekinški čovjek pronađen je u špilji Zhoukoudian blizu Pekinga 20-ih godina 20. stoljeća.

Otkriće da je Pekinški čovjek živio prije 750.000 godina znači da su hominidi nastanjivali tu regiju u doba zadnjih glacijalnih te interglacijalnih razdoblja.

Takvo otkriće moglo bi utjecati na naše razumijevanje migracija u Aziji, ocjenjuju znanstvenici koji su radili pod vodstvom Guanjuna Shena sa Sveučilišta u Nankinu.

Špilje regije Zhoukoudian, gdje su znanstvenici pronašli 6 prilično cjelovitih lubanja te kosti više od 40 pojedinaca kao i fosile 98 vrsta sisavaca, najveće su svjetsko nalazište Homo erectusa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene