Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gubitak ozona iznad Arktika toliko je narastao ove godine da znanstvenici po prvi put cijelo područje mogu nazvati jednom velikom ozonskom rupom.


Rezultat je to, upozoravaju znanstvenici, neuobičajeno hladnog vremena na visinama kada su čestice klora koje uništavaju ozon najaktivnije. Točnije, 20 kilometara iznad tla izgubljeno je 80 posto ozona, objavljeno je u časopisu Nature. Znanstvenici zasad ne mogu predvidjeti hoće li se slični gubici ponoviti.

Vezani članci Zagađenje zraka, ilustracija U Zagrebu i danas moguće povišene vrijednosti: Stručnjakinja nam objasnila što je prizemni ozon i kako utječe na ljude Zagađenje zraka (Foto: Getty Images) Alarmantni izvještaj: Godišnje u Europi zbog ovoga umre 400.000 ljudi, pitali smo stručnjakinju prijeti li opasnost i Hrvatskoj

Ozon najviše oštećuju supstance kao što su CFS koji se nalaze u hladnjacima i aparatima za gašenje požara, a čija je upotreba raširena u prošlom stoljeću. Supstance su zabranjene 1987. godine protokolom iz Montreala, no šteta je već bila nepopravljiva.

Prošla zima po niskim temperaturama bila je iznad prosječno oštra što se najviše osjetilo na Arktiku dok je stanje ozona na Antarktiku donekle stabilno. Nije utješan niti podatak da se čestice klora u gornjoj atmosferi zadržavaju desetljećima te će najvjerojatnije njihov utjecaj na ozon nestati tek sredinom ovog stoljeća.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju