Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani pozvani na oprez

Nije nimalo bezazleno: Zagreb objavio upozorenje zbog prizemnog ozona, stručnjakinja objašnjava simptome

Grad Zagreb objavio je novo upozorenje zbog moguće povećane koncentracije prizemnog ozona u idućim danima. Ako dođe do povećane koncentracije prizemnog ozona, iz Grada poručuju kako je potrebno slijediti upute tijela za javno zdravstvo Grada Zagreba.

Liječnici predviđaju kako bi se razina prizemnog ozona u narednim tjednima mogla povećati. Izdali su građanima i upozorenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAVJETUJU IZ GRADA U Zagrebu povećana koncentracija ozona: Djeca, trudnice, stariji građani i kronični bolesnici ne bi trebali izlaziti van Mirko Orlić, akademik i klimatolog ZA DNEVNIK NOVE TV Stručnjak o mogućnosti da se i u Hrvatskoj pojave vremenski ekstremi kao što je tornado: "Nažalost, izgledno je. Bilo ih je i prije..."

Kako se zaštititi od prizemnog ozona, doznao je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Razgovarao je s dr. sc. Matijanom Jergović, voditeljicom Odjela za procjenu rizika i logistiku NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Kako je rekla, preporuča se ograničenje boravka na otvorenom.

Matijana Jergović Matijana Jergović Foto: DNEVNIK.hr

"Preporuča se ograničenje boravka na otvorenom tijekom najintenzivnije sunčeve razine zračenja i ograničenje samo na nužne aktivnosti, boravak u unutarnjim prostorima, provjetrenim na način da se ne uzima zrak izvana i smanjenje razine kontaminanata u unutrašnjem prostoru poput smanjenja pušenja i korištenja kemikalija poput sredstava za čišćenje, insekticida, boja i lakova za hobije i slično", dodala je.

Najosjetljivije skupine

Navodi kako je prizemni ozon najopasniji za najranjivije grupe građana.

"Najosjetljivije skupine su trudnice, djeca zbog razdoblja intenzivnog rasta i razvoja, osobe starije životne dobi zbog smanjenja njihova metabolizma i kronični bolesnici, poput srčanih bolesnika i bolesnika dišnog sustava", navela je Jergović.

O simptomima

"Akutni simptomi mogu biti opći simptomi poput glavobolje i mučnine, a isto tako i specifični na razini iritacije sluznice očiju i nosa ili simptomi na razini dišnog sustava, poput otežanog udaha ili kašljucanja", rekla je.

"Isto tako, može biti utjecaj i na srčano-krvožilne bolesti u smislu oscilacije krvnog tlaka ili pogoršanja osnovne bolesti srčano-krvožilne ili plućne poput astme, kronično - opstruktivne plućne bolesti, a dugoročno gledano, velik je utjecaj i na odgođene učinke poput preuranjene smrtnosti i srčanog i moždanog udara", objasnila je.

Priobalna područja u većem riziku

Jergović navodi da su u odnosu na prošlu godinu u većem riziku priobalna područja.

"Očekujemo da će i ove godine Grad Zagreb biti unutar godišnjih vrijednosti. Ova dnevna prekoračenja su nam dobar pokazatelj kako treba na vrijeme i transparentno komunicirati s građanima radi preventivnih preporuka", rekla je.

O tome što dovodi do velikih razina ozona, kaže: "To je jedna složena reakcija međudjelovanja razine sunčevog zračenja i postojećeg onečišćenja u zraku, prvenstveno lakohlapljivih organskih komponenti i dušikovih spojeva", zaključila je Jergović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene