Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otpadne vode govore o broju uživatelja droga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon kokaina u otpadnim vodama talijanskog grada Milana bit će moguće prepoznavati i tragove amfetamina, ecstasyja, morfija, heroina i cannabisa koji se izlučuju mokraćom te tako procijeniti stvaran broj uživatelja svake droge pojedinačno.

Mogućnost nalaženja svake vrste droga najavili su u članku, koji je na svojim internet stranicama objavio časopis Analytical Chemistry, istraživači odjela za okoliš i zdravlje Instituta za farmakološka istraživanja Mario Negri iz Milana. 

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

Još 2005., ista je skupina utvrdila prisutnost tragova kokaina u gradskim otpadnim vodama i velikim rijekama poput Poa. U gradu kao što je Milano, proizlazi iz studije, svakog se dana akumulira oko 1,5 kilograma kokaina što otprilike odgovara količini droge koju je konzumiralo oko 10.000 osoba.

"Nakon uzimanja doze, ostaci droge se izlučuju mokraćom, te otpadnim vodama dolaze u gradske pročišćivače, a onda i u rijeke", objašnjavaju istraživači milanskog instituta. Mjerenja razine kokaina te godine, dodaju stručnjaci, dovela su do procjene da je uporaba droge među stanovništvom mnogo veća nego što govore službene procjene.

Zahvaljujući novoj metodi kojom se sada može u otpadnim vodama utvrditi prisutnost i svih ostalih droga, istraživači će moći procijeniti raširenost uporabe svake vrste droga u stanovništvu te otvoriti put novoj metodi proučavanja tendencija i obilježja zloporabe droga u velikim zajednicama. 

Pored toga, novom će se metodom moći utvrđivati i učinkovitost kampanja i mjera represija protiv uporaba droga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene