Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U šumama Ekvadora

Otkrivena nova vrsta: Najmanji šišmiš na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili novu sićušnu vrstu šišmiša na zapadnim obroncima Anda, u sjeverozapadnom Ekvadoru.

Prvi primjerak ove novootkrivene vrste nazvan je 'Myotis diminutus' a pronađen je prije više od 30 godina. No međutim, istraživači vjeruju kako je tek sada potvrđeno da su ova mala bića koja teže samo nekoliko grama, zapravo zasebna vrsta šišmiša.

Pročitajte i ovo Oliver Vlainić i Domagoj Mikić Poziv Domagoja Mikića Netko je posjekao nekoliko tisuća kvadrata državne šume i zatrpao to s nekoliko tisuća kubika smeća: "Zatekli smo bager..." Screenshot Zastrašujuća neman VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske

>> VIDEO: Ne razlikuju vodenu od metalne površine

Detaljni opis nove vrste minijaturnog šišmiša objavljen je u znanstvenom časopisu 'Mammalian Biology'. Inače, postoji više od 100 različitih vrsta Myotis šišmiša, od koji se 6 može naći na Ekvadoru. Međutim, ‘deminutivni Myotis’, kako su istraživači nazvali ovu vrstu, daleko je najmanji u ovoj grupi šišmiša, barem s obzirom na one vrste koje su trenutno poznate znanstvenicima u Južnoj Americi. Naime, maleni smeđi šišmiš teži tek 3 i pol grama!

Znanstvenici iz Rio de Janeira i Washingtona o ovoj su temi komentirali u časopisu: ‘Za razliku od većine ostalih novootkrivenih vrsta i bića, mi zaista ne znamo ništa o ovom malom šišmišu, a na žalost, šanse da saznamo išta više, izrazito su malene’. Naime, izgleda da šumama u Ekvadoru u kojima je šišmiš i otkriven, prijeti istrebljenje radi pretjeranog krčenja šume u svrhu zemljoradnje, te istraživači kažu kako to cijelo područje ima ‘nesigurnu budućnost’.

Inače, maleni šišmiš je pronađen u zaštićenom privatnom rezervatu unutar šume, naziva ‘Río Palenque Scientific Center (RPSC)’.
‘Myotis diminutus je barem peta nova vrsta sisavca otkrivena na ovom prostoru unutar zadnjih deset godina’, napisali su znanstvenici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene