Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grobnica iz 19.dinastije

Otkrivena 3.300 godina stara grobnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grobnica je pripadala Kinu Aminu, kraljevskom pisaru. Sadržavala je i komadić ukrašene ploče vapnenca s uklesanim hijeroglifima.

Egipatski arheolozi otkrili su u Ismailiji grobnicu kraljevskog pisara, objavilo je vrhovno vijeće za starine. Grobnica starija od 3300 godina, otkrivena u Tel El-Maškuti, približno 120 km istočno od Kaira, pripadala je Kinu Aminu, kraljevskom pisaru koji je zauzimao važne položaje, piše u priopćenju.

Pročitajte i ovo Provjereno: problemi na Mirogoju - 3 Priča Provjerenog Dok drugi za Sve svete odlaze na groblje, oni svoju obitelj nemaju gdje pokopati: Grobnice su ukradene, a institucije o tome i dalje šute Slika nije dostupna Izrael: Pronađen grob kralja Heroda Velikog

Grobnica je sadržavala i komadić ukrašene ploče od vapnenca na kojoj su bili uklesani hijeroglifi s imenom Avarisa, negdašnjeg središta Hiksa, višeetničkog naroda koji je dospio u područje delte Nila iz Azije. 'Ta je grobnica iz 19. dinastije prva koju otkrivamo u području delte Nila s takvim stupnjem savršenstva i umjetničke kreativnosti u izradbi ukrasa', navodi se. Arheolozi su na višoj razini pronašli i 35 grobnica iz rimskog doba. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene