Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izrael: Pronađen grob kralja Heroda Velikog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelsko sveučilište objavilo je da je otkrivena grobnica Heroda Velikog, Rimljanima podređenog "židovskog kralja" u drevnoj Judeji.

Hebrejsko sveučilište u Jeruzalemu kaže u kratkom priopćenju da je grobnica pronađena u Herodiumu, na vrhu brda gdje je stajala utvrđena palača, oko 12 kilometara udaljenom od Jeruzalema.

Pročitajte i ovo Provjereno: problemi na Mirogoju - 3 Priča Provjerenog Dok drugi za Sve svete odlaze na groblje, oni svoju obitelj nemaju gdje pokopati: Grobnice su ukradene, a institucije o tome i dalje šute Slika nije dostupna Grobnica iz 19.dinastije Otkrivena 3.300 godina stara grobnica

Sveučilište je priopćilo da će pojedinosti o otkriću objaviti na
tiskovnoj konferenciji u utorak.

U Evanđelju po Mateju piše da je Herod naredio "pokolj nevine muške novorođenčadi" u Isusovu rodnom mjestu Betlehemu, jer se plašio da će ga novi "židovski kralj", o čijem rođenju su ga izvijestila trojica mudraca, svrgnuti s prijestolja. Kako piše Matej, Josip i Marija su s djetetom Isusom morali bježati u Egipat kako bi izbjegli pokolj.

Rimski senat imenovao je Heroda kraljem Judeje, rimskim vazalom i saveznikom, oko 40. prije Krista. Prema starom židovskom povjesničaru Flaviju Josipu, Herod je umro 4. prije Krista.

Izraelske novine Haaretz pišu na svojoj internetskoj stranici da je Herodov grob pronašao profesor s Hebrejskog sveučilišta Ehud Netzer koji vodi arheološka iskapanja u Herodiumu od 1972.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene