Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkriven fosil guštera s dvije glave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kostur dvoglavog, nekoliko dana starog gmaza, star oko 120 milijuna godina dokaz je postojanja ovog tipa malformacije još iz najstarijeg doba, koja se kod te životinjske vrste ponavlja i danas, s otkriven je u Kini, izvijestila je skupina francuskih i kineskih znanstvenika.

Paleontolog Eric Buffetaut iz Državnog centra za znanstvena istraživanja i njegovi kineski kolege pretpostavljaju da je skelet dug 7 centimetara pripadao nekoliko dana starom gmazu ili embriju. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Radnici se šokirali Pronađeni ljudski kosturi, na jednom i dijelovi odjeće Ihtiosaur (Ilustracija: Nobumichi Tamura) Dugačak čak 26 metara Pronađena čeljust prapovijesnog "morskog čudovišta": Bio je možda najveće biće koje je ikad živjelo na Zemlji

O svojem su otkriću objavili su članak u časopisu Biology Letters of the British Royal Society. 

"Dvoglava stvorenja imaju dva mozga koji više-manje rade neovisno jedan od drugog, tako da je to jedan od razloga zašto je preživljavanje s takvim malformacijama gotovo nemoguće", rekao je dr. Buffetaut.

Pronađeni fosil može se usporediti s drugim minijaturnim fosilima izloženim u Muzeju u Shenzenu, a znanstvenici ih smatraju embrijima ili tek izleženim vodenim gmazovima.

Životinja je rođena s urođenom manom, takozvanom "aksijalnom bifurkacijom", koja je karakteristična za današnje zmije, guštere ili kornjače, no ovo je prvi put da je otkrivena kod fosila starog oko 120 milijuna godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene