Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duži od 10 metara

U Srbiji pronađen novi kostur mamuta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Viminaciumu, jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Srbiji, ne leži samo rimska carska grobnica već najvjerojatnije i groblje mamuta.

Ushićeni stručnjaci Arheološkog instituta SANU su u srijedu navečer otkrili novi ogromni fosil mamuta na površinskom kopu ugljena u Starom Kostolcu. Do sada otkopane kosti pokazuju da je ovaj primjerak pretpovijesnog pretka slona bio puno veći od veći od mamutice Vike, također otkrivene na kopu 'Drmno' u lipnju 2009. godine, javljaju Večernje novosti.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

>> Pronađeno izvrsno očuvano tijelo mamuta staro 10.000 godina

'Vika je bila oko 6 metara duga i visoka oko 4 i pol metra što znači da je bila gotovo upola manja od mamuta kojeg smo upravo otkrili', kazao je prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog projekta Viminacijum. 'Do sada otkopani dio novog kostura duži je od 10 metara, a iskopavanja su tek započela. Vikinog brata pronašli smo na lokaciji simboličnog imena Nosak, kilometar istočno od mjesta gdje je pronađena Vika'.

Novi fosil je otkriven na 20-ak metara dubine, a arheolozi očekuju još fosila. U vrijeme kada su mamuti uginuli ovaj prostor se nalazio u delti ogromne pretpovijesne rijeke koja se na ovom mjestu uljevala u Panonsko more, a upravo na takvim mjestima se najčešće i nalaze kosturi mamuta.

'Geološka ispitivanja potvrđuju da su mamuti, kao i današnji slonovi, imali mjesta na koja su vođeni nekim misterioznim nagonom dolazili da bi umrli', kazao je geolog Vlada Miletić iz Centra za nove tehnologije. 'Vrlo je moguće da ovdje pronađemo još fosila, pa će Viminacijum postati jedinstven i po tome što osim carske grobnice ima i groblje mamuta'.

U srijedu navečer otkrivene su prve kosti divovskog mamuta.

'Pred zoru su me probudili i pozvali da hitno dođem na lokalitet Nosak', kazao je prof. dr Korać. 'Imao sam što vidjeti. Otkrili su dio ogromne kljove i kost dužu od 1,4 metra. To ukazuje da je riječ o ogromnom mamutu, vjerojatno mužjaku, a idućih dana ćemo vrlo polako otkrivati ovog diva jer je teren izuzetno rizičan za istraživače'. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene