Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ruski astronaut piše iz orbite

'Osjetio sam miris svemira!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan član Međunarodne svemirske postaje (ISS) u Zemljinoj orbiti, točnije ruski astronaut Maksim Surajev, na svojem je blogu opisao 'miris svemira'.

Surajev svoj blog piše direktno sa svemirske postaje, a kako ga piše na vrlo jednostavan i čitatelju zanimljiv način, privukao je i dosta pozornosti svjetskih medija. Opisao je kako je prilikom pristajanja MIM modula s opremom na Međunarodnu svemirsku postaju, osjetio nakratko miris svemira.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pratite na Dnevnik.hr-u Kepler besprijekorno pristao na ISS! Slika nije dostupna Rusi stigli kući Ruska kapsula Soyuz vratila se na Zemlju

'Svemir ima miris i nakratko sam ga osjetio', piše Surajev na blogu, a taj miris uspoređuje s mirisom dima nakon kresanja granitnog kamenja jedan o drugog. Ruska svemirska agencija Roscosmos omogućila je Surajevu da piše svoj blog te da omogući posjetiteljima, koji govore engleski jezik da čitaju o svakodnevnom životu na svemirskoj postaji.

>> Astronaut u svemiru, a žena na Zemlji rađa

Malo spava i puno vježba

Surajev je 30. rujna poletio prema svemirskoj postaji, s još petero astronauta i na stanici se nalazi već 55 dana, a trebao bi gore provesti punih šest mjeseci. Piše kako puno vježba te da mu se sviđa sprava za vježbanje, koju imaju američki astronauti, te da spava samo četiri sata na dan, jer je to dovoljno da se svi mišići u tijelu oporave od bilo kakvog napora u bestežinskom stanju.

U nedavnom postu na svojem blogu, zagolicao je maštu čitatelja, pokazavši sliku sebe kako u ruci drži staru pumpu, za koju je tvrdio da je najnovije oružje, pomoću kojeg može slušati i snimati američke kolege. Sve je, naravno rekao u šali i istaknuo kako se nada da to nitko nije niti shvatio drugačije te da je atmosfera gore odlična. Prije par dana zajedno su proslavili i rođendan kolegice Nicole Stott na stanici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene