Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudar bez presedana

Opasnost za ISS zbog sudara dvaju satelita je neznatna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudar dvaju satelita bez presedana, koji se dogodio u utorak, 'povećava' opasnost za Međunarodnu svemirsku postaju, ali je ona gotovo 'neznatna', ocijenila je Američka svemirska agencija.

'Stručnjaci NASA-e utvrdili su da je porastao rizik za svemirsku postaju, ali misle da je neznatan te da ostaje u dopuštenim granicama', rekao je glasnogovornik agencije John Yembrick.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Astronauti demantiraju svađe 'Gradimo najbolju svemirsku postaju' Slika nije dostupna Astronauti pomakli robotiziranu ruku na ISS-u

Američki komercijalni satelit uništen je nakon što se u utorak sudario s ruskim vojnim satelitom, što je vrlo rijetka vrsta nezgode nakon koje su u svemiru nastala dva oblaka krhotina.

NASA je objavila da će se veličina tih oblaka moći utvrditi tek za nekoliko tjedana. ISS s trojicom putnika kruži putanjom na visini oko 350 km, daleko od mjesta sudara dvaju satelita. No NASA-ini sateliti za promatranje Zemlje i svemirski teleskop Hubble kruže na većoj visini, pa je vjerojatnije da bi se mogli sudariti s krhotinama. 

>> SAD i Rusija prate krhotine sudarenih satelita

>> Sudarila se dva satelita

'Uvijek kad se slična stvar dogodi, postoji zabrinutost zbog drugih objekata koji kruže putanjom. Sada, kad imamo toliko tih krhotina, povećava se i opasnost za satelite', rekao je glasnogovornik Američkoga strateškog zapovjedništva.

Govoreći o NASA-inu slanju svemirskog broda Discovery na ISS planiranu za 22. veljače, William Jeffs, glasnogovornik svemirske agencije u Houstonu, rekao je da 'zasad nema opasnosti od odgode lansiranja'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene