Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija pod nadzorom

SAD i Rusija prate krhotine sudarenih satelita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnici ruskih i američkih svemirskih agencija prate stotine krhotina raspršenih po svemiru nakon sudara američkog komercijalnog satelita s ruskim vojnim satelitom izvan uporabe.

Sudar, za koji ruski dužnosnici kažu da se dogodio u utorak nad sjevernim Sibirom na visini od oko 780 kilometara, prvi je javno poznat sudar satelita, što je izazvalo zabrinutost za sigurnost Međunarodne svemirske postaje na kojoj se nalazi ljudska posada.

Pročitajte i ovo Sudar u Buzinu - 2 Kombi oduzeo prednost Opelu Sudar u Buzinu: Hitna prevezla jednu osobu u bolnicu Vožnja u suprotnom smjeru Što mu je bilo? VIDEO Snimka koja ledi krv u žilama: "Pogledajte kako je kamikaza zamalo izazvao sudar!"

'Vjerujemo kako je to prvi put da su se u orbiti sudarila dva satelita', rekao je pukovnik američkih zračnih snaga Les Kodlick. Drži da će zbog krhotina nastalih sudarom satelita 'Iridium' i ruskog vojnog satelita 'Kozmos-2251' možda države sa svemirskim programima ubuduće morati unaprijediti sustave za izbjegavanje krhotina.

>> Sudarila se dva satelita

Američki Centar za svemirske operacije sada prati 500 do 600 novih krhotina od kojih su neke promjera samo 10 centimetara, a u svemiru je već poznato i popisano 18.000 predmeta. Ruske su svemirske snage priopćile kako prate krhotine raspršene na 500 do 1300 kilometara iznad zemlje.

Najvažnija je zaštita Međunarodne svemirske postaje (ISS) koja se nalazi na visini od 350 kilometara, dosta ispod visine sudara. Orbitu ISS-a mogu mijenjati kontrolori sa Zemlje, ali čak i malene krhotine mogu znatno oštetiti postaju jer se gibaju brzinom od osam kilometara u sekundi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene