Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Antena dugačka 22 metra lansirana je u svemir, a predviđa se da će 'živjeti' barem 15 godina. Ovim potezom pokušat će se poboljšati signal na mobilnim telefonima.


Američki satelit koji nosi najveću komercijalnu antenu sa reflektorom ikad postavljenu u svemir, uspješno je lansiran iz grada Baikonur u Kazahstanu.

Vezani članci Odašiljač u mjestu Kras na otoku Krku (Foto: Dnevnik.hr) Stanovnici Kvarnera odsad će lakše moći pratiti program Nove TV Ilustracija (Foto: AFP) Napokon otkriveno o čemu se radi: Stanovnike zapanjila svjetleća kugla koja se srušila s neba

Isprepletena struktura Skyterra-1 satelita dugačka je 22 metra, a zapravo će služiti kako bi prenosila signale sa novih 4G- LTE mobilnih telefona, koji će se moći automatski spojiti na satelit, u slučaju da se nalaze na području bez signala. Ovi mobiteli dolaze kao najnoviji pokušaj američke tvrtke Lightsquareda, da uspostave hibridni satelitsko- zemaljski sistem u Sjedinjenim državama.

>> NASA posljednji put lansira Discovery, nakon povratka ide u muzej

>> 'Mobiteli bi mogli izazvati katastrofu'

Postojala su dva prijašnja pokušaja u prošlosti da se ovako nešto izvede, ali su oba propala nakon zapadanja u teške financijske probleme. Kažu kako će ova nova usluga biti ponuđena samo u veleprodaji i to tvrtkama koje žele da njihovi korisnici mogu ‘na kraj svijeta’, te da će i tamo na svojim mobitelima pronaći signal, prenosi BBC.

Skyterra-1 satelit koji je u subotu lansiran na Proton raketi, težak je 5 i pol tone, a očekuje se da će ‘živjeti’ 15 godina.
Lansiranje je predstavljalo peti Protonov let u 2010. godini, a postoji i drugi po redu takav satelit imena Skyterra-2, te je njegovo lansiranje u svemir najavljeno za 2011. godinu.