Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni za let?

Od automobila do aviona za 15 sekundi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Leteći automobil dugo je bila fantazija svakog vozača zaglavljenog u prometnoj gužvi.

Dobra vijest je to da se jedan takav sprema na testno polijetanje idući mjesec. Loša vijest je ta da mu treba oko 520 metara ceste da uzleti, a košta oko milijun i 130 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mario Tomšić Vatrogasac koji je LETIO po limu: Sve se odigralo u trenutku, ali je dobro završilo! Slika nije dostupna Isplaćeno 44.000 kuna subvencija Dubrovčani oduševljeni jeftinijim avionskim kartama na relaciji sa Zagrebom

Kreatori ovog izuma, među kojima su i bivši NASA-ini inženjeri, tvrde kako bi ovo konačno moglo biti ostvarenje dugo sanjanog sna – instantnog putovanja zrakom. Predstavljen kao prvi leteći automobil s krilima koja se automatski spuštaju na pritisak gumba, letjelica pod imenom ‘Terrafugia Transition’ jednako bi se dobro trebala snalaziti u zraku kao i na cesti. Treba samo 15 sekundi da od automobila dvosjeda postane avion.

>> Zaglavljeni u prometu? Stiže leteći automobil!

Njegovi izumitelji objašnjavaju kako ga je jednostavno održavati i pokretati jer koristi običan benzin i stane u garažu. Pokreće ga motor od 100 KS, isti onaj koji se može naći u Ford Fiesti, kako na zemlji tako i u zraku.

‘Terrafugia’ će biti u mogućnosti poletjeti do visine od 800 metara, s jednim punjenjem goriva, pri brzini od 180 km/h. Do sada je već zaprimljeno 40 narudžbi unatoč paprenoj cijeni.

Ipak, vlasnici ovog automobila mogli bi imati nekoliko problema unatoč prihvatljivom dizajnu i ekonomičnosti. Prvi je taj da će teško pronaći osiguranje za svojeg ljubimca, a drugi, možda i najvažniji, jest da jednostavno neće smijeti uzletjeti osim ako nisu na aerodromu. Jedino mjesto u Americi na kojem je legalno uzletjeti s ceste jest Aljaska. Osim toga, uz vozačku potrebna je i dozvola za pilotiranje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene