Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zaglavljeni u prometu? Stiže leteći automobil!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radi se o ideji koja nikada nije zaživjela unatoč tome što je nebrojeno mnogo puta iskorištena u knjigama i filmovima.

No leteći automobil mogao bi postati realnost, tvrde njegovi kreatori. 'Autovolantor' je predstavljen kao savršen način izbjegavanja prometnih čepova i gužvi, koji će si, naravno, moći priuštiti samo oni dubljeg džepa.

Pročitajte i ovo Ilustracija kod Omiša Teška nesreća: Dva prijatelja se vozila na motoru, jedan je poginuo, drugom se bore za život Ilustracija Velike gužve Kilometarska kolona pred Zagrebom, HAK izdao upozorenje: Više nesreća na autocestama

Koštat će 800 tisuća dolara, s maksimalnom brzinom od 170 km/h na zemlji i 240 km/h u zraku.

Dizajner Bruce Calkins kaže da će automobil , koji je inače rađen po modelu Ferrarija 599 GTB, biti opremljen s osam mlaznih motora ugrađenih u njegov trup.

'Pomoću tih motora vozilo se diže u zrak, a jednom kada uzletite, automobilom se može upravljati poput helikopteta', tvrdi Calkins.

Maksimalna visina koju leteći automobil može doseći trebala bi biti oko 1500 metara, a pokretalo bi ga posebno gorivo i električni sistem od 800 KS.

Calkins smatra da bi da se automobilom moglo preći oko 120 km zrakom i 240 km zemljom prije nego što zatreba novo punjenje gorivom.

'U početku smo bili skeptični prema ideji letećeg automobila koja će u stvarnosti funkcionirati. No pokusni model uvjerio nas je da se tako nešto zaista može ostvariti', dodaje Calkins.

Ambicozni projekt pokrenula je američka aero-kompanija Moller International nakon što su zaprimili zahtjev bogatog ruskog biznismena kojem su ogroman problem bile gužve od centra Moskve pa do njegove kuće u predgrađu.

Desetljećima je Dr. Paul Moller, osnivač i predsjednik kompanije sanjao o kreiranju uspješne kombinacije zemlja-zrak vozila.

No unatoč podršci bogatog invenstitora, očekuje ga mukotrpan rad na proizvodnji praktičnog automobila koji će moći i letjeti.

'Autovolantor je tehnološki izvediv, no letenje njime u mnogim gradovima neće biti dopustivo sve dok njegova primjena ne postane raširena u drugim ulogama i područjima', smatra Moller.

Praktiačan ili ne, pomisao da se vertikalno uzdignemo iz prometne gužve i odletimo naprosto uzbuđuje maštu.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene