Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oceanima prijeti zatopljenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drastične mjere zaštite moraju se poduzeti kako bi se ograničilo zagrijavanje oceana, podizanje razine mora i ugroženost morskih ekosustava, prema izvješću jednog njemačkog istraživačkog instituta o klimatskim promjenama.

"Površinski slojevi voda oceana se zagrijavaju, razina mora se podiže još brže, oceani postaju sve kiseliji, a pomorski ekosustavi su ugroženi", upozorava zadnje izvješće njemačkog Konzultativnog vijeća o klimatskim promjenama (WBGU) objavljen na 12. Međunarodnoj konferenciji o klimi u Nairobiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Globalno zatopljenje VIDEO: 713 golih protiv klimatskih promjena Slika nije dostupna Poruka UN-ovu skupu o klimi Mesić: Očuvanje Zemlja mora na prvo mjesto prioriteta

"Ljudske djelatnosti izazivaju promjene u oceanima bez presedana u posljednjih nekoliko milijuna godina", prema izvješću "Budućnost oceana: zagrijavaju se, podižu i postaju sve kiseliji".

Stefan Rahmstorf, profesor fizike oceana na WBGU i suautor izvješća nabrojao je u četvrtak mjere koje se trebaju poduzeti da bi se obuzdale štetne posljedice, posebice ograničilo globalno zagrijavanje Zemlje za +2 stupnja C ( u odnosu na predindustriju razinu) i za +0,2 c tijekom desetljeća i ograničenje na 1 metar dugoročno i podizanje razine oceana za ne više od 5 cm tijekom desetljeća.

Oceani postaju sve kiseliji zbog povišenih koncentracija ugljičnog dioksida u zraku, što se aposlutno mora ograničiti na PH 2.

Pošto pomorski ekosustavi reagiraju puno jače i brže nego kopneni na klimatske promjene, Rahmstorf se zalaže da se 20 do 30 posto pomorskih ekosustava proglasi zaštićenim zonama. 

Dokument kojeg je objavio institut zadužen za savjetovnje njemačke vlade u pitanju zagrijavanja, upozorio je također da bi "većina koraljnih grebena mogla biti uništena za 30 i 50 godina" jer neće podnijeti više temperature.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene