Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Astrofizičari i drugi znanstvenici ne kriju zadovoljstvo postavljanjem golemog teleskopa LMT (Large Millimeter Telescope) na jednu od najviših planina u Meksiku, nadajući se da će možda zaviriti u prapočetak svemira.


S postoljem poput lansirne rampe i tanjurom promjera 50 metara, LMT će se koristiti za hvatanje elektromagnetskog zračenja poznatog kao milimetarski valovi, emitiranog prije 13 milijardi godina, kada su nastale prve zvijezde, pojasnili su astrofizičari. Teleskop bi trebao moći uhvatiti signale i s najudaljenijih tijela u svemiru.

Vezani članci Slika nije dostupna Otkrili 10 asteroida: Zvjezdarnici Višnjan stigla međunarodna potvrda za otkriće Slika nije dostupna NASA objavila sliku Jupitera s besprijekornim detaljima

"Ovaj će nam teleskop omogućiti da dođemo do daljnjih saznanja o postanku i razvoju galaktika i zvijezda, te o porijeklu samog univerzuma", kazao je na inauguraciji direktor Nacionalnog instituta za astrofiziku Jose Guichard.

Taj 128 milijuna dolara vrijedan teleskop, dio američko-meksičkog projekta, postavljen je na 4.580 metara visoki vrh Sierra Negra. Na toj je visini zrak rijedak pa su pri ruci i boce s kisikom u slučaju da se radnici onesvijeste.

Dok optički teleskopi pronalaze svjetlosne zrake, a drugi radio valove, infracrvene ili gama zrake, LMT hvata elektromagnetsko zračenje na valnoj dužini od 1 do 3 milimetra - što je kraće od radio valova, ali duže od infracrvenih, vidljivih svjetlosnih zraka i gama zraka.