Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nestaju koraljni grebeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici se boje da bi za manje od 25 godina mogla nestati polovica koraljnih grebena na svijetu, ustvrdivši da je za tu pojavu djelomično odgovorno globalno zatopljenje.

Temperatura svjetskih mora u stalnom je porastu zbog čega slabi otpor koralja na sve veću količinu zagađivača, poput toksina u bojama za brodove.

Pročitajte i ovo Ni traga ni glasa - 6 Traže ga 16 dana Nestao bez traga, obitelj 82-godišnjaka je očajna: "Ja se nadam da je još uvijek živ i da hoda" Tony Gerard Misteriozna likvidacija Sin ubijenog muškarca: "Poslao je jezivu fotografiju prije nestanka. Gdje je njegovo tijelo ako su ubojice uhićeni?"

Neuobičajeno topla voda na Karibima ili, primjerice, Djevičanskim otocima, stresno djeluje na koralje, uzrokujući i gubitak pigmenta i veću osjetljivost na bolesti.

"Do 30 posto koraljnih grebena nestalo je u posljednjih 50 godina a ostalih 30 posto je uvelike oštećeno", upozorio je Tyler Smith sa Sveučilišta Djevičanskih otoka.

Objasnio je da je vrlo teško utvrditi što najviše pridonosi
odumiranju i bolestima koralja, ali moglo bi se raditi o kombinaciji više stvari. Uz globalno zatopljenje najveću opasnost predstavljaju mulj koji se ispušta s gradilišta i sve veća nazočnost zelene alge. 

Koralji zbog mulja ne dobivaju dovoljno svjetla, a u borbi za sunčevu svjetlost nadmeću se sa zelenim algama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene