Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici se boje da bi za manje od 25 godina mogla nestati polovica koraljnih grebena na svijetu, ustvrdivši da je za tu pojavu djelomično odgovorno globalno zatopljenje.


Temperatura svjetskih mora u stalnom je porastu zbog čega slabi otpor koralja na sve veću količinu zagađivača, poput toksina u bojama za brodove.

Vezani članci Uvala Sumratin, arhiva Nemojte se kupati! More na šest dubrovačkih plaža onečišćeno fekalijama More kod Korčule zagađeno fekalijama Zbog fekalija u moru na dvije plaže na Korčuli nije sigurno kupanje

Neuobičajeno topla voda na Karibima ili, primjerice, Djevičanskim otocima, stresno djeluje na koralje, uzrokujući i gubitak pigmenta i veću osjetljivost na bolesti.

"Do 30 posto koraljnih grebena nestalo je u posljednjih 50 godina a ostalih 30 posto je uvelike oštećeno", upozorio je Tyler Smith sa Sveučilišta Djevičanskih otoka.

Objasnio je da je vrlo teško utvrditi što najviše pridonosi
odumiranju i bolestima koralja, ali moglo bi se raditi o kombinaciji više stvari. Uz globalno zatopljenje najveću opasnost predstavljaju mulj koji se ispušta s gradilišta i sve veća nazočnost zelene alge. 

Koralji zbog mulja ne dobivaju dovoljno svjetla, a u borbi za sunčevu svjetlost nadmeću se sa zelenim algama.