Obavijesti Pretražite Navigacija

Nestaju koraljni grebeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici se boje da bi za manje od 25 godina mogla nestati polovica koraljnih grebena na svijetu, ustvrdivši da je za tu pojavu djelomično odgovorno globalno zatopljenje.

Temperatura svjetskih mora u stalnom je porastu zbog čega slabi otpor koralja na sve veću količinu zagađivača, poput toksina u bojama za brodove.

Pročitajte i ovo Potraga za reprezentativcima Burundija, ilustracija - 3 Izvijestila policija Mladi rukometaši Burundija koji su početkom kolovoza nestali u Rijeci pronađeni su u - Belgiji Marijana Seifert bojala se za svoj život EKSKLUZIVNO Imamo poruke koje je Marijana Seifert slala prijateljici prije nestanka: "Doslovno mi je reka da može inscenirat da me nema više"

Neuobičajeno topla voda na Karibima ili, primjerice, Djevičanskim otocima, stresno djeluje na koralje, uzrokujući i gubitak pigmenta i veću osjetljivost na bolesti.

"Do 30 posto koraljnih grebena nestalo je u posljednjih 50 godina a ostalih 30 posto je uvelike oštećeno", upozorio je Tyler Smith sa Sveučilišta Djevičanskih otoka.

Objasnio je da je vrlo teško utvrditi što najviše pridonosi
odumiranju i bolestima koralja, ali moglo bi se raditi o kombinaciji više stvari. Uz globalno zatopljenje najveću opasnost predstavljaju mulj koji se ispušta s gradilišta i sve veća nazočnost zelene alge. 

Koralji zbog mulja ne dobivaju dovoljno svjetla, a u borbi za sunčevu svjetlost nadmeću se sa zelenim algama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene