Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako će zvučati pomalo bizarno, znanstvenici su otkrili vrstu skakavca koja ima testise čija težina iznosi 14 posto ukupne težine njihovog tijela.


U svijetu životinja, to je daleko najveći omjer pa je nova vrsta skakavca proglašena životinjom s najvećim testisima u omjeru s težinom tijela, objavio je žurnal Biology Letters. U studiji njihovog obrasca parenja, znanstvenici su otkrili kako ti skakavci prilikom parenja otpuštaju tek male količine sperme.

Vezani članci Slika nije dostupna Uspjeh kampanje "Počeši s razlogom": Otkriveno 46 karcinoma Slika nije dostupna Njihov zvuk mogao bi postati prošlost: Ugrožen čitav ekosustav

>> Roj skakavaca biblijskih proporcija hara SAD-om

Isto tako znanstvenici su došli do zaključka kako veličina testisa ima veze s parenjem s velikim brojem ženki, a ne otpuštanjem velike količine sperme pri svakom parenju. Značajne studije širom svijeta životinja, pokazale su kako je veličina testisa u mužjaka povezana sa stupnjem promiskuiteta. Što više ženka ima partnera, to će testisi u mužjaka biti veći.

Bez konkurencije

No, vrsta skakavca Platycleis affinis, nadaleko je nadmašila bilo kakvu konkurenciju, a kad bi smo omjer njihovih testisa preveli na razinu čovjeka, rezultat bi bio zastrašujući. Ukratko, probajte zamisliti muškarca s testisima teškim pet kilograma svaki!

'Mužjaci s većim testisima zapravo proizvode manjekoličine ejakulata', istaknuo je za BBC dr. Karim Vahed, sa sveučilišta u Derbyju, koji je zajedno sa svojim timom mjerio veličinu testisa 21 vrste skakavaca. Sve to ide u prilog hipotezi kako se zapravo radi o broju ženki koju mužjak može oploditi, više nego uspješnosti sa svakom ženkom, dodaje Vahed.