Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su kreirali robota koji je sposoban isprati suđe u sudoperu, uredno ga posložiti u perilicu i upaliti je.


Robot s multifunkcionalnom 'rukom', koju su kreirali znanstvenici s japanskog sveučilišta u suradnji s jednom elektroničkom tvrtkom, prototip je robota koji će obavljati kućanske poslove. Ima 18 senzora i može uhvatiti kineski porculan i pribor za jelo, a da ih ne razbije, prenosi Telegraph.

Vezani članci Slika nije dostupna Čak pola milijuna proizvoda definirano kao opasna kemikalija Slika nije dostupna Video: Ministar Vukelić voli kućanske poslove

Uz senzore ima i kameru kojom određuje oblik i veličinu prljavog posuđa. Znanstvenici su željeli kreirati manjeg i lakšeg robota koji bi mogao pospremati posuđe koje za sobom ostavi četveročlana obitelj. I to za svega pet minuta.

Robot će na tržište tek za pet godina, a znanstvenici obećavaju kako će do tada biti toliko usavršen, ili će dobiti braću i sestre, koji će moći obavljati i ostale kućanske poslove, poput pranja rublja. 

Velik broj tvrtki istražuje sve mogućnosti uporabe robota u budućnosti, a postoje ideje i da kreiraju one koji će biti u stanju pomoći starijima i nemoćnima.