Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA-in opservatorij Chandra otkrio je prvi pravi neposredni dokaz o postojanju supertekućine unutar neutronske zvijezde.


Supertekućina je pomalo bizarno stanje materije, koje ignorira trenje. Znanstvenici koji su u laboratorijima napravili supertekućinu, zamijetili su kako ima nevjerojatna svojstva, poput penjanja prema gore i činjenice da mogu iscuriti iz hermetički zatvorenih spremnika.

Vezani članci PR Zvijezda donirala 100.000 kuna Hrvatskoj zajednici za sindrom Down PR Jeste li kušali nove Planet of plants proizvode?

Ovo novo otkriće pomoći će znanstvenicima u razumijevanju nuklearnih interakcija unutar materije pri najvećim mogućim gustoćama. U tom smislu neutronska zvijezda sadrži najgušću poznatu materiju, koja se može promatrati u svemiru. Da to stavimo u nekakav omjer, možemo spomenuti kao primjer da jedna žličica materije iz neutronske zvijezde teži šest milijardi tona.

Pritisak unutar jezgre zvijezde toliko je velik da se većina nabijenih čestica poput elektrona i protona spaja i rezultira nastajanjem zvijezde koja je sastavljena od uglavnom nenabijenih čestica, odnosno neutrona.

Dva tima znanstvenika promatrali su neutronsku zvijezdu Cassiopeia A, koja je promatrano sa Zemlje, nastala prije 330 godina, kad je eksplodirala masivna zvijezda udaljena 11,000 svjetlosnih godina od Zemlje. Podaci koje je Chandra prikupila, pokazali su kako se temperatura u neutronskoj zvijezdi drastično spustila tijekom perioda od deset godina.

'Naglo hlađenje neutronske zvijezde Cas A, onako kako je to Chandra zabilježila, prvi je pravi dokaz da su jezgre neutronskih zvijezda napravljene od supertekućina i supervodljivog materijela', zaključio je Peter Shternin, instituta Ioffe u ruskom St. Petersburgu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju