Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HiWish

Odsad svi mogu zatražiti fotku s Marsa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je objavila kako će u službu javnosti staviti moćnu kameru svojeg satelita u orbiti planeta Marsa, odnosno MRO-a (Mars Reconnaissance Orbiter), s ciljem da obični ljudi, studenti i istraživači, sami daju prijedloge što bi to sve objektiv MRO-a trebao uslikati.

Otkako je ušao u orbitu Marsa, 2006. godine, MRO je pomoću kamere HiRiSE, snimio 13.000 fotografija terena na Marsu, a svaki put, te su fotografije pokrivale nekoliko kvadratnih milja i prikazivale objekte, veličine i do pisaćeg stola. NASA tvrdi, kako će odsad, fotografije moći naručivati bilo tko, i otkud god na Marsu to želi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Znanstvenici sve sigurniji FOTO Ova misteriozna formacija na Marsu nastala je... Slika nije dostupna Iz orbite VIDEO Pogledajte kako puše vjetar na Marsu

>> FOTO: NASA snimila 'stabla' na Marsu

'Našem timu je drago što će javnosti pružiti priliku da daje prijedloge terena na Marsu, koji bi bio zanimljiv za snimanje i dijeli uzbuđenje s javnosti, želeći vidjeti, koja će to mjesta na Marsu ljudima biti najpopularnija', rekao je Alfred McEwen, glavni istraživač snimaka sa HiRiSE kamere i istraživač sa Arizona sveučilišta u Tucsonu, u SAD-u. Ideja je došla od nadimka za kameru, koju su joj dali njezini znanstvenici, koji su je i napravili, a taj nadimak je 'kamera običnog čovjeka'.

Iako je HiRISE snimio tisuće slika površine Marsa, njegova leća pokrila je možda tek samo jedan posto površine tog planeta, a očekuje se kako će ovim interes za istraživanje Crvenog planeta, u javnosti znatno porasti. U svemu tome, javnosti će prilikom odabira za mjesto fotografiranja pomoći jednostavan online alat HiWish, pomoću kojeg će moći selektirati regiju na Marsu, za koju da bi mogla biti njima interesantna za slikanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene