Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Formacija tla široka 1,9 kilometara na Marsu, koju je snimio NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter Spacecraft (MRO), sugerira da je formirana kretanjem lave nekoć davno na površini tog planeta.


"Vrlo je moguće da je vulkanska aktivnost igrala ulogu u stvaranju te formacije. Možda je lava ušla ispod tog brda i gurnula ga prema gore odozdo. Izgleda i da nedostaje materijal iz te formacije pa je moguće da je tamo bila i značajna količina leda koju je istjerala lava", obrazložili su znanstvenici NASA-inog Jet Propulsion Laboratoryja u izjavi za medije.

Vezani članci Slika nije dostupna PLUTON JE DOBIO BRATA Otkriven novi patuljasti planet na rubu Sunčevog sustava Slika nije dostupna Astronomi u čudu: Nitko ne zna objasniti misteriozan objekt u našem Sunčevom sustavu

Neobična formacija snimljena je u regiji Athabasca na marsu, koja je inače poznata po formacijama nastalim protokom lave, prenosi Huffington Post.

Znanstvenici se nadaju da će daljnja promatranja i analize fotografije dati bolje objašnjenje o toj formaciji na Marsu i njezinom porijeklu.

MRO je lansiran 2005. godine i trenutno još uvijek kruži u orbiti oko Marsa i snima njegovu površinu. Fotografija koju vidite napravljena je HiRISE kamerom, koja je jedan od šest instrumenata koje ta letjelica ima na sebi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook