Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA je kasno u petak lansirala u Sunčevu orbitu teleskop Kepler, koji će pokušati tražiti planete slične Zemlji na kojima je moguć život i koje se nalaze u orbiti oko zvijezda.


Vijest o lansiranju objavljena je na blogu Kepler projekta na internetu. Misija Kepler, koja je nazvana prema velikom njemačkom astronomu iz XVII. stoljeća, Johannesu Kepleru, usmjerena je na oko 100.000 zvijezda u galaksiji Mliječni put za koju znanstvenici vjeruju da bi mogla imati planete koje kruže u zoni pogodnoj za život.

>>U potrazi za planetama pogodnima za život

Vezani članci Slika nije dostupna NASA će objaviti nova otkrića Kepler svemirskog teleskopa Slika nije dostupna OTKRIĆE ZA POVIJESNE UDŽBENIKE Odgovori na 7 najvažnijih pitanja o Proximi b

Teleskop će tražiti pokretne sjene na zvijezdama koje bi ukazivale na kretanje planeta i pomogle u mjerenju dužine orbita. 'Ukoliko kruži vrlo brzo to znači da je planet jako vruć', kazao je William Borucki, čelni istraživač za Kepler projekt iz NASA-e. 'Ako planet pak ima dug orbitalni period znači da je hladan i vjerojatno zamrznut zauvijek'.

Misija će eliminirati oba ekstrema, budući da znanstvenici traže planete koji 'nisu ni prevrući, ni prehladni, već baš kako treba', kazao je Borucki. Planirano je da misija vrijedna 591 milijun dolara traje tri i pol godine, no Kepler kamera podešena je da traje šest godina u slučaju produljenja misije, kazali su znanstvenici NASA-e.