Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znatiželji?

NASA do kraja mjeseca šalje najveći rover ikad na Mars

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U NASA-i prolaze posljednje pripreme za slanje najveće sonde na površinu nekog planeta u sunčevom sustavu. Do kraja tekućeg mjeseca, rover veličine automobila nazvan Curiosity, reći će zbogom Zemlji i poletjeti put Marsa.

Rover će u orbitu ponijeti raketa Atlas V, koja se već nalazi postavljena u Cape Canaveralu. Curiosity je višenamjensko vozilo/sonda, koje teži punu jednu tonu, a na sebi ugrađen čitav niza kamera i instrumenata koje će laserskim zrakama skenirati teren Crvenog planeta, prenos Mashable.

Pročitajte i ovo Astronaut Jack Fischer izvan ISS-a (Foto: Handout / NASA TV / AFP ) Ispovijest astronauta nakon povratka Nije sve tako bajno kao što izgleda: Evo što se događa s ljudskim tijelom u svemiru Slika nije dostupna Spektakularno otkriće NASA OBJAVILA: Tekuća voda pronađena je na Marsu

Curiosity ima i posebnu dvometarsku 'ruku', pomoću koje će proučavati objekte iz neposredne blizine. Ukupno gledano, Curiosity na sebi nosi 10 znanstvenih mjernih instrumenata, a pomoću njih moći će analizirati kompoziciju kamenja i zemlja na Marsu, prikupljati informacije o vremenskim prilikama i radijaciji.

Ukoliko let protekne po planu, idućeg kolovoza bit ćemo svjedoci njegovog spuštanja na Mars, što će zasigurno biti na svjetskoj razini popraćen događaj, koji bi NASA-u mogao ponovno vratiti u kakav-takav život nakon ukidanja space shuttle misija.

Cilj Curiositiyja jest krater Gale, za kojeg u NASA-i tvrde da je potencijalno nastanjiv. Naravno, Curiosity bi trebao dati i nove podatke oko toga je li na Marsu ikad postojao život.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene