Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spektakularan NASA-in video

VIDEO: Revolucionarno slijetanje na Mars 'zračnom dizalicom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA se potrudila i odlučila javnosti predstaviti detaljan video načina na koji će njihov novi rover Curiosity sletjeti na Mars.

Pročitajte i ovo Avion Drama na nebu Avion nije uspio sletjeti na aerodrom: Kružio je nebom, a cijelo vrijeme kotači su bili spušteni Policija Putnici prevezeni u bolnicu Stravična prometna nesreća na sjeveru Hrvatske: Vozač sletio s ceste i zabio se u drvo, poginuo na licu mjesta

Pošto je Curiosity veličine prosječnog automobila, ne bi bilo sigurno izvesti njegovo ateriranje na površinu Crvenog planeta poput njegovih prethodinka Spirita i Opportunityja. jedini preostali način jest takozvanom 'zračnom dizalicom', odnosno lebdjelicom, koja bi ga trebala bezbolno i sigurno spustiti na Mars, piše popsci.

Spektakularan video prenosimo, a u njemu se prikazuje svaka faza slijetanja, od polaska sa Zemlje, ulaska u orbitu oko Marsa, do uzimanja prvih uzoraka iz tla na površini tog planeta.

Curiosity će prema Marsu biti lansiran ove jeseni, a narednih osam mjeseci provest će putujući prema Crvenom planetu. U atmosferu marsa uletjet će brzinom od 20.000 kilometara na sat, a poseban toplinski štit, pobrinut će se da Curiosity sigurno uđe u atmosferu te da pritom ne izgori.

Nakon toga usporit će ga prvo padobran te naposlijetku četiri raketna stabilizatora zračne dizalice. Sve to dosad nije bilo izvedeno u svemiru, a u NASA-i se nadaju kako će sve ići točno po planu. pogledajte video i procijenite sami.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene