Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sunce je izbacilo najaču emisiju čestica, tzv. X-Flare, u posljednje četiri godine.


Radi se o emisiji naelektriziranih čestica koje bi mogle utjecati na funkcioniranje komunikacijskih uređaja na Zemlji, piše BBC. Radi se, objavila je NASA, čiji opservatorij prati tijek događanja, o jakom ultraljubičastom, radioaktivnom zračenju.

Vezani članci Sunce, ilustracija - 1 Idućih nekoliko dana uživat ćemo u pravoj jeseni: Bit će sunčano i ugodno, ali ne zadugo – doznajte kad stiže nova promjena Kiša u Zagrebu (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Što slijedi nakon ovog temperaturnog šoka? Doznajte kada će nam se vratiti ljeto

Britanski geološki institut objavio je upozorenje zbog nadolazećih čestica te su najavili da bi se mogao pojaviti fenomen sličan Aurori borealis, koja se javlja na sjevernom polarnom krugu.

Čestice su emitirane iz jedne od sunčevih pjega koja, kako javlja NASA, velikom brzinom raste.

Takve, inače nepredvidljive erupcije na Suncu, emitiraju naelektrizirane čestice koje mogu oštetiti elektroničke spojeve na satelitima i drugim komunikacijskim uređajima i tako prekinuti prijenos signala te omesti komunikaciju ili čak uništiti dijelove uređaja kada se radi o izrazito jakom solarnom vjetru.