Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrane se gorivom

Na Saturnovom mjesecu pronađeni tragovi života?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su uspjeli pronaći dokaze kako postoji tračak života na Titanu, najvećem mjesecu Saturna.

Ti 'primitivni oblici' života dišu u Titanovoj atmosferi, a hrane se gorivom s površine. Titan je poznat kao mjesec s gustom atmosferom. Podaci s NASA-ine Cassini sonde su analizirani, a dobiveni rezultati pokazuju da je površina prekrivena planinama, jezerima i rijekama, zbog čega najviše sliči Zemlji.

Pročitajte i ovo Podmornica Titan Iz dubine oceana Prvi put objavljena snimka: Poslušajte jeziv zvuk koji su spasioci čuli dok su tražili podmornicu s milijarderima Screenshot Zastrašujuća neman VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske

Tekućine na Titanu ipak nisu voda, nego metan, zbog čega znanstvenici vjeruju da se život temelji na preživljavanju na tom gorivu. Podaci objavljeni u znanstvenom časopisu Icarus pokazuju da vodik, koji se nalazi u atmosferi, nestaje približavanjem površini, što pokazuje da ga netko možda udiše. S druge pak strane podaci objavljeni u časopisu Journal of Geophysical Research pokazuju nedostatak određenih kemikalija na površini, što bi moglo biti dokaz da ih netko koristi. Jedan od tih spojeva je i acetilen, koji nastaje međudjelovanjem sunčeve svjetlosti i kemijskih spojeva u atmosferi, ali ga nema na površini Titana, prenosi Daily Mail.

Stručnjaci ipak upozoravaju da se dobiveni podaci mogu analizirati i na drugačiji način. 'Ako se ipak pokaže da ovi podaci dokazuju postojanje života, to bi bilo veoma uzbudljivo, jer bi predstavljali drugačiji oblik života, koji nije ovisan o vodi', smatra Chris McKay, NASA-in astrobiolog. 'Za 4 milijarde godina Titan bi mogao biti raj za ljude', dodaje profesor John Zarnecki.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene