Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Muški preci odrastali sporije od ženskih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od naših najbližih predaka imao je puno više zajedničkog s gorilama nego što se donedavno mislilo, s muškim pripadnicima vrste kojima je trebalo puno duže da sazriju od ženskih pripadnica vrste, priopćili su znanstvenici.

Mužjaci Paranthropusa robustusa - izumrlog rođaka ljudske vrste koji je živio prije gotovo dva milijuna godina - rasli su gotovo cijelo vrijeme svoga odraslog doba, prije nego što bi nekoliko sretnika konačno okupilo "hareme" ženki za paranje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka tužitelja Bez optužnice protiv majke dječaka koji je upao u gorilinu nastambu Slika nije dostupna 'Nesreće se događaju' Nakon ubojstva gorile Harambe javila se majka dječaka

Rezultat je bila velika razlika u veličini između mužjaka i ženki.

"To je točno ono što vidimo kod gorila i nekih drugih primata, ali ne toliko kod ljudi i čimpanza", kazao je Charles Lockwood sa sveučilišta u Londonu.

Iako današnji dječaci kasnije sazrijevaju od djevojčica, razlika je mala. Mužjaci gorila, međutim, dosegnu puni dominantni status mnogo godina nakon što su ženke već počele rađati potomke.

Otkrića, temeljena na ispitivanju 35 fosiliziranih primjeraka iz
Južnoafričke republike, pokazuju da je život mladog Paranthropusa robustusa bio jako okrutan jer je bio suočen s teškim izazovima, boreći se sa svojim vršnjacima oko prava na ženke.

"Najvjerojatnije su napuštali svoje skupine, u kojima su bili od rođenja, kada bi dosegli zrelost. No, trebalo je proći još puno
vremena da postanu dovoljno zreli da privuku ženke i osnuju novu skupinu. Neke su ubili predatori i nikad nisu dočekali tu šansu", objasnio je Lockwood.

Razliku između veličine i zrelosti između više primjeraka P.
robustusa znanstvenici su utvrdili mjerenjem veličine i oblika
lubanje. Starost se utvrđivala pomoću zubi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene